Снаряд подпали нефтена база в Киев, Мариопул под обстрел

Снаряд подпали голям пожар в украинския град Чернигов тази сутрин. Пламъци обхванаха нефтената база в града, съобщава украинската агенция УНИАН. Съобщава се, че ударът е нанесен около 8.10 сутринта, местно време, вследствие на което се е разгорял пожарът.

Информацията за жертви и ранени е в процес на изясняване, посочва агенцията. В гасенето на пламъците участват 25 пожарникари и 9 пожарни коли. Горят резервоари с вместимост 5 хиляди кубика дизелово гориво.

От Министерство на отбраната на Руската федерация оповестиха, че руската армия напредва към Киев. Военното ведомство публикува и видео от придвижването на военната колона.

Общинският съвет на Мариупол заяви, че Русия умишлено и непрестанно подлага на артилерийски обстрел цивилна инфраструктура от критично значение за пристанищния град в южната част на Украйна, което е довело до прекъсване на водоснабдяването, топлоподаването и електроснабдяването и пречи на доставката на провизии и на евакуацията на хората, предаде Ройтерс.

„Те прекъсват доставките на храна и ни поставят под блокада, както в Ленинград“, се казва в изявление на съвета. „Умишлено през последните седем дни те разрушават инфраструктура от критично значение за града. Пак сме без светлина, вода и топлина“, се казва още в изявлението.

Съветът съобщи, че се опитва да създаде хуманитарен коридор за града и да възстанови инфраструктурата. „Унищожават ни като нация. Това е геноцид на украинския народ“, изтъква властовият орган.

Седмица вече продължава военният конфликт Русия-Украйна след руската инвазия на територията на страната, започнала първоначално само като операция в рамките на ДНР и ЛНР в Донбас.

Previous post Исторически рекорд: Цената на природния газ полудя
Next post Лавров: Западът, подчинен на САЩ, търси ядрена война, не Русия