Смяната на часа в неделя ни удря лошо

На 30 октомври (неделя) в 4.00 часа след полунощ ще преместим отново стрелките с час назад за да преминем към зимното часово време. За пореден, но дали и за последен път? Този въпрос все още чака своя отговор, както на европейско, така и на национално ниво.

Преди 4 години Европейската комисия предложи практиката със смяната на часа, появила се като идея на Бенджамин Франклин през XVIII век, да бъде прекратена. Тогава всяка държава-членка трябваше да реши на зимно или лятно часово време ще остане.

В България беше пусната и анкета от енергийното министерство, в която над 50% от хората бяха посочили, че предпочитат лятното часово време. До този момент обаче няма нито резултат, нито конкретни решения.

До 1 април 1979 година България е била само на зимното часово време. След това се въвежда лятното, а аргументите са основно икономически. Един от тях е, че ще се спестява повече от осветлението.

Тези аргументи обаче се поставят под съмнение и до ден днешен, а според повечето експерти в областта на психологията и психичното здраве, дискомфортът за организма ни заради часовата промяна не е за подценяване. Същото мнение сподели пред БНР и проф. Христо Кожухаров, президент на Българската психиатрина асоциация.

„Това е изключително голям стрес за психиката ни. Макар че е спорно кое е нормалното часово време – зимното или лятното, то трябва да бъде само едно. Това време към което организма ни се е нагодил. Всички тези смени на часа, каквито и икономически ползи да имат, ми напомнят за периода по времето на социализма, когато два часа имаше ток и още два часа нямаше.

Уж спестяваш, но за времето в което имаш ток, натоварваш сериозно системата, а когато няма ток – страдаш. Нещо подобно се получава и с нашия организъм“, коментира проф. Кожухаров.

Погледнато от добрата страна при смяната на часа в неделя – ще спим с час повече. Стига да не сте на работа нощна смяна, което е ужасно прецакване.

Previous post Един пенсионер: През зимата ще избираме между храна, лекарства и топлина
Next post Зимата идва със сняг през ноември