Сменяме работното място след COVID-19

Млади хора сменят работното си място заради пост-ковид синдрома, който им е причинил проблеми с паметта и концентрацията. За това предупреди пред “Труд” вирусологът от БАН професор Радостина Александрова.

“Не знаем какви ще бъдат по-далечните последици както от SARS-CoV- 2, така и от Омикрон. Да не забравяме, че пост-ковид синдромът е едно голямо неизвестно и той може да засегне както хора, боледували тежко, така и тези, боледували съвсем леко”, обясни професорът.

По думите ѝ има данни за млади хора, които са били активни, но след прекаран коронавирус, заради проблеми с паметта и концентрацията, се е наложило да си сменят работното място.

Затова и Омикрон не трябва да се подценява, тъй като е много бързо разпространяващ се вариант, които се характеризира с голям брой хора инфектирани за кратко време.

“Очакваше се петата вълна да продължи по-кратко в сравнение с предишните, но по-интензивно и с по-високи стойности. Виждаме обаче, че броят на хората, изгубили живота си у нас, не намалява”, допълни вирусологът.

Според професор Александрова зеленият сертификат сам по себе си не решава проблема с разпространението на вируса. “Важно е хората да са наясно с рисковете. Всички трябва да си дадем сметка, че нашето поведение и разум може да ни запази”, обясни тя.

Пикът на петата вълна е преминал и се отчита спад в процента на заразените. Това обясни пред Нова ТВ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

“Мисля, че обстановката се успокои. По отношение на тази вълна – тя изглежда много добре. От миналата неделя процентът на положителните изследвания започна да спада и малко след това и на хората, които са с положителен тест. Към момента заразените хора започват да намаляват”, уточни тя.

Проф. Кожухарова обаче предупреди, че проблемите продължават. “След повишаване на заболеваемостта се повишава броят на болните хора, които имат нужда от лечение.

Сега е моментът да се съсредоточим в заетостта на интензивните легла”, смята епидемиологът.

 

Previous post Политологът Слави Василев: Кирил Петков има намерение да премахне ветото на Македония
Next post Ограбиха топ жрица на Динко Вълев в Амстердам