Смениха рождената дата на Ванга четвърт век след смъртта ѝ

„Дълго време ке спорите за рождената ми дата“, казва малко преди да си отиде от този свят великата пророчица Ванга. Предсказанието ѝ се сбъдва и наистина в продължение на десетилетия се водят ожесточени спорове кога всъщност се е родила тя. 26 години след смъртта ѝ сагата има своята развръзка. Датата на раждане на Ванга вече е изрично променена и е 3 октомври 1911 г. Доскоро за вярна се приемаше друга, а именно 31 януари 1911 г., но във всички официални информационни източници тя вече е изтрита и заменена.

Кавгите около рождената дата на ясновидката от Рупите започват заради несъответствие в личните ѝ документи. На някои от тях се посочва, че Ванга е родена на 31 януари 1911 г. в Струмица, а в архива на Община Петрич се води, че е това се е случило именно на 3 октомври същата година. Противоречието само подкладе и бездруго бушуващия огън между фондация „Ванга“, учредена от нейни приятели и близки, и преките кръвни роднини на пророчицата. Първите настояваха за официална нейна рождена дата да бъде възприет 3 октомври и в продължение на години точно тогава провеждаха честванията ѝ на Рупите. Семейството ѝ – племеннички и внуци, пък настояваха за 31 януари и правеха паралелни чествания. Явно обаче са загубили „битката“, както и съдебните дела за нейното наследство.

Припомняме, че през март миналата година стана ясно, че прословутият съдебен спор между роднините на гадателката и фондацията ѝ относно нейното наследство най-сетне е приключил. Според съдебното решение от 2022 г. имането на феномена от Рупите отива във фондацията, основана на нейно име, каквато е била и волята на Ванга приживе. 26 години след кончината ѝ най-после нейното завещание беше изпълнено. Според съдебното разпореждане къщата на Рупите, теренът около храма, който тя приживе построи, както и поддръжката му са присъдени на фондация „Ванга“, а роднините ѝ нямат права върху тях.

„Както знаете, тези дела се водеха много дълги години, след като племенницата на Ванга и сестра ѝ Люба направиха оспорване на завещанието. Но най-накрая, след години мъки и неволи, се случи волята на Ванга. Така е речено, така става“, обясни адвокат Иван Драмов, председател на фондацията.

Previous post 8 млрд. лв. не стигат за изплащането на пенсии
Next post Любомир Стефанов: Борисов има да си връща на Нинова