След скандала със снимките на Рут Колева: Певицата прави дарение за…

Сигнал до прокуратурата пусна кметът на Община Перущица Мария Витанова- Вълканова срещу фотосесия, предизвикала недоволство сред жителите на града. На снимки, разпространени и в социалните мрежи, певицата Рут Колева позира предизвикателно за модно списание, качена върху мраморен саркофаг, в който са телата на загиналите в Априлското въстание. Костницата е част от мемориалния комплекс в Перущица, наречен „Паметник на трите поколения“.

Това предизвика недоволство сред местните жители, които смятат, че мястото е неподходящо за подобни снимки и приемат фотосесията като подигравка.

Певицата свали снимките и в личния си профил във Фейсбук и обясни, че нито тя, нито екипът, организирал , продуцирал и осъществил тези снимки, са имали намерение да накърнят паметта на българските герои , загинали в Априлското въстание. Тази ситуация е следствие от много фактори , основният от които е натрупаните в годините разруха и занемаряван, които са останали незабелязани , или удобно игнорирани, се казва още във фейсбука на певицата. Тя обяснява, че като се върне в България би искала да направи дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника.

Ето какво написа певицата във Фейсбук:

„По повод снимките от фотосесията на списание ELLE България, заснета на Паметника на трите поколения край гр. Перущица, бих искала да дам следния личен коментар. Нито аз, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, сме имали намерение да накърним паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание. Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) винаги съм отдавала почит и уважение на националните ни герои и поднасям личните си извинения на хората, които виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет.
Но.

Тази ситуация е следствие от много фактори, основният от които е натрупаните през годините разруха и занемаряване, които са останали незабелязани, или удобно игнорирани. Които щяха да останат незабелязани, ако моделът на снимката не бях аз. За справка, това не е първата фотосесия от този характер на това място. Паметникът на трите поколения в близост до гр. Перущица е в толкова окаяно и шокиращо състояние, че човек едва ли би го видял или посетил по някаква причина.

За целия ни снимачен ден (в края на август) там не се появи нито един човек, нямаше никаква охрана, никаква информация, нито една табела. Това, което имаше обаче, беше апокалиптична разруха, надписи „Що е черно на сапун“, свастики, вулгарни изрази на английски език, грозни графити, купчини боклук и падащи плочки. Районът около въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно. А самият той беше покрит с боклуци, които почистихме преди заснемането на кадрите. Пътят към паметника е осеян с дупки и целият обект е олицетворение на едно нещо – разпад. Не ви разказвам това, за да се оправдавам, истината е, че не знаехме какво олицетворява този паметник, защото никъде нямаше информация за него. Както и че почти цялата информация в интернет гласи, че в този паметник и саркофаг няма останки на покойници.

Когато се върна в България, бих искал да направя дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника, и се надявам, че тази ситуация ще бъде добър урок за всички нас“, гласи постът във личния профил на певицата.

Previous post Развихри се нова схема за източване на банкови карти, един олекна с 12 бона
Next post Пазете се: Роми мамят с дърва за зимата