Слави Трифонов урежда сина на “ротния“ на висша длъжност

Изборът на управител на БНБ засенчи друга важна процедура за кадрови подбор – за членове на Фискалния съвет, в която страстите са не по-малко разгорещени. Седем кандидати за Фискалния съвет ще се явят на прослушване днес в бюджетната комисия в парламента. Депутатите ще трябва да изберат петима от тях – един председател и четирима членове с 6-годишен мандат.

Фискалният съвет, наричан още съвет на мъдреците, е независим орган, който наблюдава изпълнението на бюджета и разходването на публичните финанси. Мандатите на петимата от ФС вече са изтекли, пише „Сега“.

По един кандидат за съвета са номинирали ПП, ИТН, БСП, ДБ и ДПС, а ГЕРБ са предложили две кандидатури.

Прави впечатление, че ГЕРБ предлага за председател на Фискалния съвет Любомир Дацов, който в момента е член. Странно е, че номинацията идва от опозицията, а не от ИТН, които бяха предложили Дацов за икономичecĸи миниcтъp във втopия си пpoeĸтoĸaбинeт.

Оказва се, че в последния момент ИТН са се отказали от Дацов и и са лансирали никому неизвестния Атанас Александров Атанасов. Той в момента е експертен сътрудник във ФС. Не е ясно дали този кандидат притежава изискваните по закон 10 години професионален опит в икономическия анализ или заемане на управленски позиции в публичните финанси.

Кандидатът обаче е син на депутата от ИТН полк. Александър Александров, когото депутатите на ИТН наричат „ротния“ на Слави Трифонов. Самият Трифонов е признавал във фейсбук профила си, че до ден-днешен едни от най-близките му приятели са неговите офицери от армията.

За председател на Фискалния съвет „Продължаваме промяната“ предлага доц. д-р Калоян Ганев. Той е преподавател по Публични финанси в Софийския университет, бил е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министъра на финансите и главен икономист на Райфайзенбанк.

Номинацията на БСП е Росица Чобанова – доктор на икономическите науки от „Института за икономически изследвания“ при БАН.

А „Демократична България“ предлага финансиста Мартин Заимов – бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно“, бил и в управата на Сосиете женерал Еспресбанк.

Втората номинация на ГЕРБ за член на ФС е бившия икономически министър Лъчезар Борисов.

ДПС пък смята, че Юнал Тасим, който е член на ФС, трябва да получи още един мандат.

Previous post Владимир Табутов: БСП и ДБ ще подкрепят Гюров за БНБ
Next post Харалан: От коалицията отчаяно се нуждаят от враг, когото да мразят