Скандално! Шефка в парламента върти частна фирма

Тежък конфликт на интереси разкрива Lupa.bg в администрацията на Народното събрание. Настоящата шефка на дирекция „Управление на човешките ресурси“ Йорданка Шуманова се оказа паралелно собственик на ейч ар агенция за подбор на персонал, въпреки че е държавен служител.

Въпреки че е назначена на бюджетна издръжка, госпожата от новата администрация на парламента продължава да върти частен бизнес в пълно противоречие със закона. Като висш чиновник тя има право единствено на преподавателска дейност, но докато се разпорежда с кадрите на законодателния орган, събира и оценява сивита за хотели и ресторанти чрез фирмата си „За теб“ ЕООД.

Справката ни във всички търсачки – и на държавния регистър, и на частните бази данни, сочи, че Шуманова не просто не е прехвърлила фирмата на някой свой близък, а продължава да е дори едноличен собственик на капитала, макар и той да е едва 10 лева.

Любопитната подробност е освен как продължава да функционира, включително като публикува обяви за работа, че юридическата кантора е и солиден бенефициент от европрограмите от миналия програмен период. Само за 6 месеца, както е посочено в официалните данни, тя е получила завидните над 15 бона за оборудване на офис и доставка на консумативи.

Фирмата на Шуманова има и собствен уебсайт за правна помощ, която има и секция „трудова борса“, в която търсещи работа попълват формуляр. Не е ясно какви са цените на услугите й, докато получава заплата от НС.

Адвокатката иначе е със завидна биография – била е ръководител на дирекция в Министерството на правосъдието, а впоследствие става шеф в голяма частна компания, където колегите й я описват като „крехка и ранима на пръв поглед, но истински боец – дисциплинирана и методична, принципна и неустрашима, готова да се бори до последния си дъх за каузата, в която истински вярва. Лъчезарна и одухотворена. Пряма и открита. Лидер със и без титла“…

В НС влиза миналата година след конкурс, подпечатан от новата главна секретарка, предложена от Ива Митева – Габриела Килфанова.

Previous post Ето и секс тарифите на разбитата банда на сина на Ицо Папата
Next post Износители на зърно блокираха ГКПП Кулата край Петрич