Скандално! Слави прилапва НДК с тарикатски врътки в парламента

Освен, че уверено ни води към една от най-тежките икономически кризи, парламентът на промяната започва опити да осъществи и един от най-дръзките грабежи в посттоталитарния период от историята на България. Това става ясно след последното заседание на парламентарната комисия по култура и медии, пише в. „Филтър“.

На сбирката на депутатите, на която присъства и министърът на културата Атанас Атанасов, известен като Наско Читалището, се отделя специално внимание на Националния дворец на културата. Оказва се, че в сградата, построена за 1300-годишнината от създаването на България, вече се виждат настанени и то не като какви да е, а като собственици мутри от политическия и шоу бизнес. За фон се използват групи от свободни артисти, гримирани с фон дьо тена на загриженост за театъра за културата.

Месец преди въпросното заседание на комисията по култура и медии артисти започват целенасочена телевизионна и медийна офанзива. Най-гръмогласна е известната с артистичния си псевдоним Касиел Ноа Ашер актриса Десислава Красова. Ученичката на Крикор Азарян излезе с призива: „Спасете театър „Азарян“!“

На подобен призив всеки нормален човек, който смята, че културата и образованието са най-важните неща за една държава, ще откликне. Дори ще се разгневи. В случая обаче не става дума за никакъв театър. Театър „Азарян“ като юридическо лице не съществува, а иде реч за група от артисти на свободна практика, които правят представления, посещавани от публика под 50 души на спектакъл при символичен наем от 1500 вместо нормалните 4500 лева. И в това няма нищо лошо, нали и министърът на културата ни тръгва от ремонта на едно читалище? Ако въпросните артисти нямат претенции, че някой им е длъжен да ги отглежда, а имената им не се използваха от комбинативни политици за съвсем други цели, всичко щеше да е в реда на нещата. Следва още по-радикална стъпка. Над 700 творци се водят, че са подписали петиция срещу целенасоченото унищожаване на театралните и литературни пространства театър „Азарян“, ДНК и клуб „Перото“ в НДК. Сред тях личат имената на някои от най-ярките ни режисьори, актьори и сценаристи. Мотивите са, че искат да правят свободна сцена, а НДК искала да закрие театъра. Друг е въпросът как се закрива нещо, което де юре го няма…Петицията е подкрепена всеотдайно от медиите на разградския олигарх Иво Прокопиев, които освен всичко друго, гравитират и около партиите и коалициите от властта „Продължаваме промяната“ и Демократична България.

Точно тук е да се върнем към последната сбирка на депутатите от комисията по култура и медии. Няма нужда да изброяваме поименно състава на комисията. Достатъчно е да се спрем върху призива на бившия парламентарен шеф и настоящ член на въпросната комисия Ива Митева, която изстрелва: „Най-доброто е, понеже НДК е в забранителния списък за приватизация, да се деактува зала №2 от актива на дружеството и да се предостави като свободна театрална сцена…“

Само с едно изречение опитната юристка Митева показва, че е фокусница в законотворчеството. Няма как да е иначе след 10-годишна практика в Юридическия отдел на Народното събрание, приело през това време толкова нескопосни и двусмислени закони, позволяващи свободно тълкуване и свободни действия. Очевидно арт масовката от театри, петиции, постановки и претенции е единствено с цел да се сапуниса широката публика, а после да дойдат едни хитри политици, които да я обръснат. С 3000 квадратни метра застроена площ в НДК, извадени от активите на Двореца. Това няма как да стане без намесата на областния управител Иван Кючуков, но и той е наш човек, от нашата квота, както обичат да си говорят в екипа на Слави Трифонов във времената, когато претенциите за почтеност и прозрачност са забравени и остават само за целите на телевизионното шоу.

Впрочем ситуацията е далеч по-миризлива, отколкото изглежда на пръв поглед. Запознати със случващото се около НДК смятат, че в най-скоро време за деактуване ще бъдат предложени още пространства, начело с ДНК и клуб „Перото“. И ще бъдат извадени от капитала на дружеството с подобни мотиви за свободни сцени, модерни иновации, независими тв проекти и всякакви алабализми, подготвени за наивници. Няма случайни неща. Преди време бившият областен управител и след това министър на правосъдието Данаил Кирилов по същия начин деактува площи от НДК. По познатия модел са извадени от активите подземният паркинг откъм булевард „Фритьоф Нансен“, английската градина. А между Ива Митева и Данаил Кирилов има много топла връзка и това е мъжът на бившата парламентарна шефка Георги Рупчев, който е изпратен на работа в Брюксел именно от бившия активист на ГЕРБ. Приватизаторката Митева съчетава интересите на хора от ИТН, от кръга „Капитал“ и от ГЕРБ. Паметливи припомнят, че покойният баща на родената в Разград юристка, след като зарязва работата си на преподавател в местния механотехникум, влиза в частния бизнес. Много скоростно фирмата за ремонти на инженер Митко Митев набира скорост, защото обслужва концерна на Иво Прокопиев „Каолин“ в Сеново.

Апетитът на Слави Трифонов не е по-малък. Не е тайна, че Дългия е искал да наеме помещенията на ДНК в Двореца, но са му отказали. Очевидно израсналият в Учиндол разказвач на вицове и партиен лидер е оценил преимуществата на НДК пред квартал „Левски“ Г за своята телевизия. И бърза да вземе последно 10. Защото не се знае дали ще е трайна народната любов до следващите избори…

Най-тревожното е, че наглостта и безочието на това управление надминава всякакви граници и то вече посяга на национални активи, които са част от забранителен списък. Това отразява характера и значението на подобни обекти за нацията. Разбиването на НДК на части го лишава от възможността да посреща големи международни събития каквито е посрещало във времето като Световната сесия на ЮНЕСКО, събирането на Г-7, Председателството на Европейския съюз.

Previous post Пазарът: Наемите на офиси в София скачат, а колко струва поддръжката?
Next post Наш министър ходи в Македония с лична охрана