ТЕМИТЕ

Сираче от България атакува сената в Илинойс от Републиканската партия

Българка, израснала в сиропиталище в България, атакува Сената на американския щат Илинойс, съобщава cities929.com. Името й е Деси Андерсън.

Израсналата като сираче у нас, днес живее и притежава собствен бизнес в САЩ. Пътят й в Америка започва след осиновяването й от семейство в щата Орегон, когато е на осем години.

Тя се кандидатира за сенатор от Републиканската партия и иска да представлява 41-ви избирателен окръг. От 2019 г. Деси живее заедно със съпруга си Ник в малкото градче Хейуърт край град Блумингтън, Илинойс, където двамата имат семеен бизнес.

„Имах детство, с което много хора трудно ще се идентифицират, и винаги съм си мечтала да дойда в САЩ и съм харесвала това, което се говори за САЩ, когато бях малка. Сега аз наистина изживявам своята американска мечта и желая от все сърце тази мечта да не се изплъзне от хората в днешните времена. Кандидатирам се, за да дам на хората надежда, че техният глас отново ще има значение, че професионалните политици няма да имат твърде силно влияние върху нашите семейства“, заявява Андерсън.

Централен Илинойс вече е дом за мен и искам да бъда човек, на когото прекрасните хора в района, големите и малките бизнеси могат да се доверят, за да се боря за тях и да се грижа за наистина важните проблеми, които все повече засягат живота ни, казва още тя.

Българката е уверена, че ще получи подкрепа от разнообразна група хора и бизнеси. „Нашият красив район е застрашен от професионални политици, смазващи данъци и нарушения на нашите свободи, каквито много от нас са смятали за немислими само преди десетилетие. Това е нашият щат и нашият район и се кандидатирам, за да върна гласа на обикновения човек и да се боря за нещата, които са ни направили земята на свободните“, пише още Деси в официалния профил на своята кандидатура във Фейсбук.

Нашенец сред супергероите на дивите животни

Българин е сред 12-те супергерои на дивите животни, които са заплашени от изчезване. Д-р Николай Петков влиза в класацията на природозащитници от цял свят заради усилията си да опази червеногушата гъска от изчезване, става ясно от сайта World Atlas.

„Всичко около тази птица е удивително. Тъй като е мигрант на дълги разстояния, тя извършва невероятно дълги полети. Всяка година по два пъти прелита около 6000 км между Арктическия регион и северозападните брегове на Черно море. Червеногушата гъска е също една от най-прекрасно оцветените видове гъски“, отбелязва българинът. Д-р Петков работи усилено за смекчаване на заплахите за червеногушата гъска чрез опазване на местообитанията на влажните зони, спиране на бракониерството и мониторинг на популацията.

В момента Николай е ръководител на международния проект „Сигурен прелетен път“ на БДЗП и още 9 организации от Румъния, Украйна, Русия и Казахстан. Проектът се простира по целия прелетен път на вида и обхваща цялата популация на червеногушата гъска. В момента в света са останали една 50 000 индивида.