Симеон II за княгиня Калина: Като родител ме боли, но законът е еднакъв за всички

В Рилския манастир в понеделник бе отслужена заупокойна молитва и панихида за цар Борис III по повод 80 години от смъртта му. На нея присъстваха Симеон Сакскобургготски със съпругата си Маргарита, княгиня Калина, съпругът ѝ Китин Муньос и синът им Симеон Хасан, Константин Асен с жена му Мария и княз Борис Търновски.

Пред входа на църквата имаше почетни гвардейци. Службата се водеше от Неврокопския митрополит Серафим, Видинския митрополит Данаил, игумена на Рилския манастир Евлогий. Обръщение бе прочетено и от името на Негово светейшество българския Патриарх Неофит.

Цар Борис III е погребан в Рилския манастир, но през 1944 г. тялото му е ексхумирано по нареждане на комунистическите управници. Днес е запазена само стъкленицата със сърцето му, което е погребано във възстановения гроб на монарха в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир.

След панихидата пред журналисти Симеон Сакскобургготски коментира инцидента с дъщеря му Калина отпреди дни, когато тя блъсна с колата си бариера на хотел в Боровец, а дрегерът показа над 1,5 промила алкохол. „Мисля, че от нещо доста малко стана нещо огромно по различни причини. Живеем в правова държава и за всички законът е еднакъв. Това е много важно и не трябва да го забравя никой, и тези, които сочат с пръст, обвиняват и злорадстват. Като родител винаги боли, но има Господ и се надявам, че нещата ще приключат“, каза Сакскобургготски.

Според бившия премиер в момента в страната ни има голяма доза агресия, което било ненужно. „Хабим енергия, а с диалог, добри намерения и желание може да се постигне далеч повече и това е моята рецепта“, допълни той.