Сетил се шефът на КНСБ-то за пенсионния модел

Загрижил се шефът на КНСБ-то Пламен Димитров, че добавките към пенсиите разрушавали пенсионния модел. Защото държавата изплащала на всички пенсионери поравно еднаква добавка. Ами как да я изплаща, бе господине? На високите пенсии по-ниска, а на ниските по-висока? Или пък обратното? Ами нали затова е тази добавка, за да могат хората да посрещнат най-необходимите си нужди в ужасяващата здравна криза. А тя, за съжаление, е съпътствана и от енергийна, инфлационна и каква ли не още.

От 2009 г. никой и дума не даваше да се издума за някакво увеличение на пенсиите, а синдикатите мълчаха и добруваха под крилото на управлението. Че и на екскурзии с джипката май походваха понякога. Защо мълчахте и не се преборихте поне веднъж за увеличение на пенсиите? Ама на всички, а не само на минималната. Или посемейному, господине, бяхте свързан с десетгодишното управление и си натискахте парцалите синдикално.

Аз съм един от хората, чиито данни изтекоха от НАП през лятото на 2019 г. А НАП знаем всички от кого беше ръководена по това време. Така че не нападайте сегашната власт за добавките на пенсионерите. Знаем защо мълчахте десет години, знаем и защо сега изведнъж се сетихте, че ролята на синдикатите е друга. Социална е, длъжни са да пазят интересите на хората. Не е политическа – да пазят интересите на управлението и управляващата партия. И когато най-после някой нещо дава на пенсионерите, не го критикувайте, не заставайте срещу него.

Колкото до пенсионния модел в този му вид, беше създаден и видоизменен именно през последното десетилетие от предишното управление с активното ваше синдикално участие. И за съжаление, пенсионерите сме потърпевши от неговите недостатъци. Сега за пръв път някой заговори за пенсии, за нуждите на старите хора. Така че нека да продължи помощта и подкрепата за нас.

Мнение на Драгомир Лазаров, София

Previous post Историкът проф. д-р Пламен Павлов: Левски е магия, но и отговорност
Next post А кога ще има протест за цените на тока, парното и газта?