Сергей Станишев остро: БСП върви към вождизъм ала ГЕРБ

„Аз съм силно разтревожен от състоянието на БСП. Тук въпросът опира до инстинктите за самосъхрание на БСП. На Конгреса на БСП днес трябва да стане ясно дали спасяваме лидера на нейния пост или спасяваме БСП. Това се сериозни отговорности пред тази 130-годишна партия и рискът е да мине в категория на незначителните партии“, заяви пред БНР Сергей Станишев, председател на ПЕС и бивш лидер на БСП в предаването “Политически НЕкоректно“ по БНР.

„Ние вече имаме проблем не с периферията на БСП, а с ядрото на тази партия, която загуби близо 700 000 избиратели за 4 години. Ние се оказахме след ДПС, четвърта позиция сме. Ние не успяхме да бъдем възприети нито като ясна опозиция, нито като ясна алтернатива.

Участието на БСП сега във властта не ни гарантира, че ще сме в състояние с 10 на сто гласовете и с 26 депутати да формираме основните насоки на политиката на това правителство. И че това ще ни донесе след това ръст в нашите гласове…спаднали сме на 267 000 гласа, това е катастрофа“, каза още Сергей Станишев.

По думите му много от ключовите теми за БСП днес не са в дневния ред на правителството – здравеопазване и болници, ядрената енергетика и много други теми.

„Ако оставката не се потвърди от Конгреса, това ще е гротескно в очите на избирателите и все едно да им кажем, че тяхната оценка не е важна, че ние си живеем в свой собствен свят“, коментира лидерът на ПЕС.

Във връзка с прекия избор на председател Станишев каза:

„Не мисля, че нагласата е да се създават условия за честно състезание на идеи. Тази форма на избор на председател поставя председателя над всички органи и създава условия за вождизъм, като така копираме ГЕРБ“.

По повод искането на Москва да бъдат изтеглени силите на НАТО от България Станишев заяви: „Отговорът на българските институции беше напълно достатъчен и е нормално всяка една суверенна държава да реагира достатъчно категорично и остро на подобни искания. Защото не може да ни се поставят ултиматуми. България сама трябва да определя кой е нейният национален интерес и по какъв начин да гарантира националната сигурност“.

„Друга тема е цялостните отношения между НАТО – Русия, САЩ и Русия, която е много по-комплексна и за първи път ние виждаме, че Русия поставя доста ясно и категорично своите тревоги и условия.

И ще се водят преговори и разговори, защото за да има устойчивост на европейския континент, трябва да са гарантирани националните интереси и сигурността на всяка една от държавите.

България в този аспект не би следвало да има сложно отношение към Русия заради историческите си връзки с Русия, за разлика от Полша, Чехия и Прибалтийските държави. Така че, нашият опит е положителен.

В този смисъл ние сме уникална позиция да бъдем гласът на разума и диалога. Аз винаги съм бил за диалога, а не за ескалация и противопоставяне, защото това е много опасно“, заяви пред БНР Станишев.

Коалиционното правителство трябва да говори на един глас и еднопосочно по тази тема и да изчиства помежду си, ако има трудни въпроси“, допълни бившият премиер.

„Моята оценка е по-скоро положителна за посещението на премиера Кирил Петков в РСМ. За да излезем от това ултимативно говорене между България и Република Северна Македония последните десетилетия. В крайна сметка политиците трябва намерят гъвкави решения, които да разрешат този конфликт.

Защото аз съм сигурен, че е в дългосрочен български интерес е всички страни от Западните Балкани да влязат в ЕС“, посочи още лидерът на ПЕС. „Хубаво е, че премиерът Петков се опита да измести диалога само от историческото говорене към другите сфери, които ни обединяват.

Неизбежно ние ще трябва да стигнем до решение и по по-чувствителните теми между двете държави, но не можем да седим постоянно в тази затворена, заключена позиция“, обобщи Станишев.

Previous post Адски студ на Балканите! В Турция измериха минус 33 градуса
Next post Жилят ни с по 200 лв. от името на пощата и банки, по трима на ден горят с пари