Сергей Станишев за войната: Дните на Путинова Русия са преброени

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, чийто трети последен мандат начело на европейското политическо семейство е към своя край, издаде кратък сборник със свои мнения – и за бъдещето на левицата на Стария континент, и за т.нар. зелен преход, и за наследството, което оставя в самата ПЕС и свършеното от него като президент, но и за възможния изход от войната в Украйна. Роденият в днешния украински град Херсон Станишев – област, която също бе подложена на псевдореферендум от руския президент Владимир Путин, смята, че дните на автокрацията и в РФ, и в други страни – като Китай, са преброени.

В отчета си той многократно пише, че Европа е направила всичко възможно да се опита да вразуми Путин така, че и той, и украинският президент Володимир Зеленски да се върнат на масата за преговори за мир, РФ да изтегли солдатите си от Украйна. Както и че нищо от дипломатическите усилия, нито дори показването на твърдата позиция на ЕС със санкции спрямо Москва не е довело до успех. А войната бушува на фона на страховете на европейците за зимата и непосилната за милиони инфлация.

Станишев цитира чешкия писател Ярослав Хашек от световната му сатира „Швейк“: „И някъде от мрачните векове над Европа изгря истината – утрешният ден ще заличи стореното днес“, за да напомни, че въпреки войната, въпреки че обществото се намира на ръба на лудостта, моралните задължения – и на политици, и на европейци, не бива да бъдат отклонявани. Но и че няма как да се помогне на ближния (в случая Украйна – б.р.), ако собствените икономики бъдат оставени да рухнат.

„Всъщност, в обществото има поляризация, две противоположни гласовити малцинства, което гарантира, че каквото и да кажат или направят политиците, ще бъде посрещнато с остра критика от една от “страните”. Затова, отново сме принудени да вървим по тънко въже, вечната задача да балансираме между Лидерство и Следване“, пише бившият български премиер.

Той обаче е твърдо на мнение, че масовото усещане на европееца е, че наред с това да помага на бежанците и на украинската отбрана, е възможно по-скоро самата война да приключи. „Заради Украйна, заради всички, които губят живота си или страдат и заради нас самите.

Кой е отговорен?

Колкото и неудобно да изглежда, на първо място това е грандиозен провал на политиката да се предотврати тази война, а на второ – да се спре възможно най-скоро“, не скрива тъгата си Сергей Станишев.

„Но войните имат своя собствена логика, която дори тези, които ги започват, не могат да предвидят и контролират напълно. И се опасявам, че се насочваме към продължителен конфликт, подобен на всички останали в Близкия изток и другаде по света, където войната просто се възприема като нещо нормално, и вече дори не сме сигурни кой с кого се бие и защо.Там хората със сигурност са забравили какво е било да живееш без война. Децата растат с „Калашников“ в ръка, вместо с книга“, прогнозира той като визира развоя на събитията в Афганистан, Йемен и Сирия.

И дава отговор на въпроса, вълнуващ всеки европеец от Дъблин до Бургас – как да се справят с войната, включително от гледна точка на моралните и душевни тежести, произтичащи от нея: „Най-приспособимите оцеляват. Свободните преуспяват“.

Но Станишев напомня и че всъщност войната е от най-глупавите черти на човечеството – от която очевидно не може да се оттърси и не може да изглади още от времето на Каин и Авел.

„Именно по време на Студената война бяхме достигнали точката, в която имахме възможността и средствата да се унищожим завинаги – с ядрени оръжия. Никога за последните 60 години не сме били толкова близо до това наистина да го направим, отколкото сме днес. Сега имаме и нов начин да направим същото – с бездействие по отношение на изменението на климата.

Глобалните войни, освен заради броя на загубените човешки животи и разрушенията, които носят, изглеждат като гигантско разхищение на ресурси и потенциал, които биха могли да бъдат използвани по-добре. Всъщност, всяко друго използване би било по-добро. Непосредствената грижа на европейците сега е да преживеят предстоящата зима, която се очертава да бъде тежка, както и предстоящите бъдещи тежки зими, тъй като със сигурност няма да можем да се върнем към предвоенното и предпандемичното равнище на благосъстояние и ценова стабилност“, пише още Станишев.

За бъдещето на Владимир Путин и Русия

„Авторитаризмът не е устойчив и това е исторически факт. Просто няма как да се затегне хватката върху свободите на хората, бизнеса и институциите, да се поддържа работеща икономика и едновременно с това да се проектира мека сила и престиж в чужбина. А в Русия везните отдавна се наклониха – когато меката сила пресъхна, не остана нищо друго, освен твърдата сила, за да се подхранва статуквото (разбира се, има още хиляди фактори и предпоставки, довели до тази война, които биха могли да бъдат анализирани, но не това е целта тук). Това също не е устойчиво, тъй като всички ресурси се изсмукват от войната, а икономиката е почти осакатена от санкциите“, анализира Станишев.

И признава, че начинът, по който изглежда Русия сега, не е пример за подражание. Но и предупреждава, че мнението му важи и за Китай, както и за всеки друг авторитарно ориентиран режим по света, включително и в Европа (като споменава поименно в отчета си начело на ПЕС и унгарския премиер Виктор Орбан, и сръбския президент Александър Вучич – б.р.).

„Никой всъщност не гледа към тях за съвет по въпросите на демокрацията, върховенството на правото или икономиката, въпреки, че доскоро публичното пространство беше залято от похвали за всички тях, говорейки за икономическия успех на Китай, или за политическата мощ, проектирана от Русия. Родните популисти и националисти в ЕС, вдъхновени от такива „видни“ примери, не са на власт и не определят дневния ред. Демокрацията, свободата на изразяване, контролът и балансът между институциите, активното гражданско общество, свободните и честни избори и всички останали наши достижения – те са универсални и устойчиви и ще надделеят в хода на историята.

В такъв случай, имаме нужда да видим една различна Русия, макар че е трудно да си я представим към днешна дата: по-демократична и по-свободна, такава, с която търгуваме и си сътрудничим искрено в стремежа си да разрешим проблемите от световен мащаб.

Когато тази безсмислена война приключи, пред нас ще стои херкулесовата задача за възстановяване на Украйна. Задачата на руснаците ще бъде да възстановят Русия – в правилната посока“, категоричен е Сергей Станишев.

Лидерът на ПЕС смята, че отказът Михаил Горбачов да бъде погребан с държавни почести в РФ, е бил изключително показателен за грешния път на Путиновата диктатура.

„Докато за повечето западни страни той беше герой, в Русия името му се свързваше с разпадането на една велика сила, със загубата на територии, имидж, сила, и всички сътресения, които последваха. Носталгията по това, което някога беше Съветският съюз, очевидно е грешен начин да постигнеш величие днес“, убеден лидерът на европейските социалисти.

Сергей Станишев е начело на ПЕС от края на 2011 г., като е преизбиран след това 2 пъти с пълно мнозинство. Единственият кандидат за поста след ерата „Станишев“ е бившият шведски премиер Стефан Льовен, който се очаква да бъде избран на конгреса на европейската левица в Берлин идния уикенд.

Previous post Жертва на измамниците, изтеглили кредити за 90 бона: Приятелки сме от деца, в шок съм!
Next post Трифонов за Петков: Спрях да разговарям с него, след като нарече Каримански „леке“