Семейството на загиналия в катастрофа музикант иска справедливост

На фона на новия национален протест срещу убийствата по пътищата, изплува поредното съдебно решение, което предизвика гнева на едно почернено семейство от Пловдив. Майката на загиналия в катастрофа певец Николай Николов, известен в музикалните среди като Нико, публикува емоционален пост в социалните мрежи, който предизвика вълна от реакции.

Преди 5-години двама млади музиканти загинаха при сблъсък с турски автовоз. Шофьорът, управлявал камиона, е на свобода с условна присъда, разкри майката Марияна Николова. Тя пише още: „5 години се нагледахме на отсрочване, долно извъртане, лъжливи експертизи и висш цинизъм. Твърдя го не като скърбяща майка, а по волята на ориста в качеството ми на директен пострадал и очевидец на българските извратени правосъдни практики”, пише майката.

След като 5 години се укрива от българското правосъдие, шофьорът е задържан през февруари тази година на влизане на територията на България. Миналата седмица окръжният съд в Стара Загора го освободи.

„Тази присъда е несправедлива и унизителна за нас”, заяви бащата Цветан Николов. „Това е истинското лице на съдебната система – неотчитане на интересите на пострадалите лица”, смята мъжът.

По думите му шофьорът на автовоза не е търсен, защото първата автотехническа експертиза, отчита, че той не е виновен.

„Когато поискахме тройна експертиза, експертите показаха, че е превишил скоростта с 25 км в час отгоре. Той е професионален шофьор, който редовно прави този курс, кара 22 метра дълъг автовоз, натоварен с 10 автомобила. Съдът счете, че това е по непредпазливост и нещата тръгнаха към търсене на най-малкото наказание”, обясни Цветан Николов пред Нова тв.

Според информацията на семейството от катастрофата досега мъжът 50 пъти е влизал и излизал от България до ареста му.

А седмица след катастрофата автовозът е бил върнат в Турция по искане на собствениците. „За мен и повечето юристи е недопустимо, защото не е направена автотехническата експертиза. Тя беше правена по снимки”, обясни бащата на загиналия шофьор.

В мотивите на съда в Стара Загора се казва, че и двамата водачи са виновни за катастрофата и са превишили скоростта два пъти над допустимото. Турският шофьор е признал вината си, поискал е делото да се води по съкратената процедура и така по закон е получил 1/3 по-ниско наказание от предвиденото в закона. Съдът е взел под внимание и чистото му съдебно минало.

Семейството ще обжалва пред Апелативния съд в Пловдив и ще настояват за ефективно наказание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Мария Габриел реди кабинет по телефона, търсят се министри за година
Next post Кирил Петков: ДБ още мълчи, но искат експертен кабинет