Селски кметове бият по заплати София и Варна

Селски кметове вземат по-високи заплати от кмета на столицата и на Варна. Противно на очакванията Йорданка Фандъкова и Иван Портних не се подписват всеки месец за повече пари от кметовете на село Крушари и гр.Мадан. Техният колега в Пловдив Здравко Димитров със своите 5082 лева е най-богат от трите най-големи града у нас, показва проверка на „Монитор“.

Кметът на Мадан Фахри Молайсенов е с 4600 лв. заплата, максималната сума според ранга на общината, а неговия колега Илхан Мюстеджеб от добричкото село Крушари взема 3720, по лев за всеки жител. Така тя надхвърля тази на кмета на областния град Добрич Йордан Йорданов, която също беше увеличена – от 3200 на 3550 лева. Председателят на местния парламент пък получава 90% от кметската заплата и се разписва срещу 3195 лева.

Постановлението на Министерския съвет за заплатите в бюджетните организации и дейности позволява заплатата на столичния кмет да е максимално, колкото основната месечна заплата на министър – 6400 лева. Според нея се определят месечните възнаграждения на кметовете на общини, райони, кметства и съветници. По закон основната министерска заплата се образува, като основната депутатска заплата се увеличи с 30%.

В момента основната заплата на Йорданка Фандъкова е 2900 лв. Ако възнаграждението обаче бъде увеличено двойно, автоматично ще се вдигнат и заплатите на председателя на Столичния общински съвет, на самите общински съветници, както и на районните кметове.

В същото време заплатата на кмета на Варна е около 2 300 лева, което е странно на фона на заплатите на общинските съветници и това на председателя им, които обикновено са процент от кметските. Във Варна месечното възнаграждение на председателя на общинския съвет е 90% от заплатата на кмета, а на общинските съветници е 70% от средната брутна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. Така общинарите в морската столица получават около 1 300 лв. на месец. От тази сума обаче се приспадат пари при отсъствия от заседанията на комисии или на местния парламент. Ако съветник отсъства от заседание на комисия с над 20 минути, е глобяван със 100 лева, а от сесия на Общинския съвет – с 250 лева. Санкциите се избягват единствено при представяне на болничен лист. Последното увеличение на заплатите на районните кметове във Варна пък е от 2017 година. Тогава по предложение на кмета на общината, Иван Портних петимата „малки“ градски кметове получиха от 2000 до 2300 лв., като най-високо е възнаграждението в най-големия жилищен район „Приморски“. В централния район „Одесос“ и панелния „Младост“ е по 2 200 лева месечно, а управляващите крайните квартали „Аспарухово“ и „Владислав Варненчик“ получават по 2 000 лева.

През септември, м.г. ОбС-Варна вдигна основните месечни заплати и на кметовете на кметства в община Варна. Дотогава размерът на възнагражденията не бе актуализиран, въпреки промените с постановление на Министерския съвет от 2019 г., с които се даде възможност индивидуалните основни месечни заплати на кметовете на общини, райони и кметства да се определят до размера на заплатата на министър. При определяне на възнагражденията бе взет под внимание броят на жителите на селата. Така кметовете на Каменар и Тополи получиха по 1 740 лв., а на селата Звездица и Константиново – по 1 440 лв..

Заплатата на кмета на най-малкото село в общината – Казашко, е в размер на 1 320 лв. Малката разлика между кмета в населено място като Тополи и на община Варна може да се разглежда и като рисков фактор за корупция, коментираха още общинарите. Затова бе предложено кметът на голямата община да получава поне 5 000 лева. Увеличението обаче бе отложено и ще се реши при обсъждането и приемането на бюджет за 2022 година, защото от основа заплатата на кмета се определя и заплатата на ръководството на съвета, както и възнагражденията на общинските съветници.

Заплатата на кмета на Пловдив Здравко Димитров за 2021 г. е 5082 лева, сочи справка в решенията на местния Общински съвет, публикувани в официалния сайт. Решението на местните общинари е от 21 април 2021г. То засяга и възнагражденията на районните кметове на шестте пловдивски района.

Така това увеличение на кметската заплата се оказа второ по ред, откакто Димитров спечели местните избори в Пловдив. Година по-рано, отново с решение на Общинския съвет, заплатата на градоначалника бе вдигната от около 1400 на 3 350 лева. Тогава стана ясно, че възнаграждението на кмета на втория по големина град не е било повишавано от близо 10 години. Със същото решение отпреди 2 години съветниците повишиха заплатите и на рай кметовете, чиито възнаграждения станаха 2 210 лева. С миналогодишното си решение те вдигат и техните възнаграждения.