Свиленски видя коалиция на войната в новия парламент

Представителите на всички парламентарно представени партии са определили номинацията на Вежди Рашидов като разумна и са декларирали, че няма да ѝ пречат по време на председателския съвет в Народното събрание вчера. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Според него от „Продължаваме промяната“ са постъпили некоректно след това с критиките си към БСП и намеците за нови мнозинства.

„Всички казаха: „Това е разумното решение – няма друго“. И те, когато обсъждахме – казаха: „Да, добре, предложете го. Ние или няма да участваме, или ще гласуваме против“. Всички партии – и „Продължаваме промяната“, и „Демократична България“ и „Възраждане“ се съгласиха на този подход, но казаха, че няма да го подкрепят по идеологически причини. Това си е техен вътрешнопартиен интерес, тип „да не се оцапаме!“. Хубаво, няма да се оцапате, но не е политически коректно към българските граждани след това да излизаш и да критикуваш и да говориш за нови мнозинства“, заяви Свиленски.

По думите на Свиленски няма как на това гласуване да се гледа като на нова коалиция, защото коалициите се образуват по политики и идеи. Той посочи, че общи неща има и между ПП, ДБ И ГЕРБ – като изпращането на военна помощ за Украйна.

„Другата седмица първата коалиция, която ще видите, ще е коалицията за войната – за изпращане на оръжие на Украйна. Ето това е коалиция! Не може да кажеш, че изборът на председател е коалиция“, допълни той.

Свиленски потвърди отново, че БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, на ДПС или на „Възраждане“. Въпреки това той изрази надежда, че ще бъде сформиран кабинет, защото наличието на действащо правителство е изключително важно за страната в този момент.

„Важното е политическите партии да са също толкова отговорни и да осъзнават, че нуждата от правителство е неизбежна и това е толкова важно, колкото и избора на председател. Защото на следващите избори резултатът ще е същият и ще имаме поредните 3-4 месеца загубено време“, допълни той.

Previous post Дядо от Родопите доживя до 95 с ракийка и чиста храна
Next post Дамски дуел: Пиарката на ГЕРБ заплаши депутатка от ПП със съд