Рядък синдром убил 25-годишната родилка и бебето й във Велинград

Директорът на велинградската болница д-р Данчо Бурдев, в която в сряда починаха млада родилка и бебето й, заяви, че в случая няма лекарска грешка.

„Аз като реаниматор бях там и нямаше никаква грешка. Напротив. Часове наред се борихме и за жената, и за плода, но за съжаление, нещата приключиха по най-лошия начин. И двете тела са изпратени за аутопсия.

Днес, доколкото имахме информация, се е извършила аутопсията, но кога ще дойде резултата, и ние го чакаме, за да разберем защо се е получило. Нашето предположение е, че се касае за амниотична емболия и ДИК синдром“, коментира д-р Бурдев пред БНР.

Жената е постъпила в болницата във вторник около 04.30 часа, но няколко часа по-късно е починала. Според близките й, родилката не е имала заболявания и е ходила редовно на консултации.

Междувременно от Окръжна прокуратура–Пазарджик съобщиха, че наблюдават досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, вследствие на което на 28.12.2022 г. в МБАЛ „Велинград“ са починали родилка на 25 г. и новороденото й бебе – престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс.

Под ръководството на Окръжна прокуратура–Пазарджик се извършват незабавни действия по разследването – разпити на свидетели, назначени са две комплексни съдебно-медицински експертизи, изискана е цялата медицинска документация и др.

Разследването ще приключи в законовия срок.

 

Previous post Пореден кървав ужас на отсечката на смъртта Русе-Бяла
Next post Корнелия Нинова тъгува за сина си на Коледа