Руснаци подслоняват украинци в Германия: Разбирателството е отлично!

Повече от 300 хиляди украинци са пристигнали в Германия от началото на войната. Някои от тях са подслонени от руски семейства, живеещи в Германия. Възможно ли е съвместното съжителство без спорове и конфликти?

Станало е традиция: в дома на семейство Майер петъчната вечер е филмова вечер – всички заедно гледат епизод от поредицата „Мистър Бийн“. Два часа без новини за войната, без снимки на убити цивилни или тъжни мисли за родината, разказва „Дойче Веле“.

Наташа Майер е родена в Кавказ, пристигнала е в Германия преди повече от 20 години и днес живее със съпруга си и двете си деца в околностите на Бон. От средата на март насам семейството с руски произход е приютило три украинки: 12-годишната Полина, майка ѝ Анна и баба ѝ Лариса. Те са избягали от едно киевско предградие през Полша в Германия.

Всички те имат други имена, но Наташа Майер се опасява от репресии спрямо руските си роднини в Русия. Все пак искат да разкажат историята си, която е свидетелство за разбирателството между народите на хиляди километри от родината – в Германия. И е доказателство, че украинците и руснаците могат мирно да живеят заедно – сега и в бъдеще.

Без открити конфликти в общото жилище

Непосредствено след началото на войната Наташа Майер решава, че трябва да помогне. Решението да приеме украински бежанци за нея е един вид знак на протест и възможност да прояви съпричастие спрямо хората в Украйна. „Беларуси, украинци, руснаци – ние имаме изключително много общо. Питам се по какво всъщност се различаваме. И сега, заради войната, трябва изведнъж да се превърнем във врагове. Как така?“

Поради това семейство Майер е освободило детската стая за гостенките, децата дори искали да им дадат всичките си джобни пари, казва Майер с усмивка. Веднага написали на пощенската кутия имената на украинските бежанци, защото предполагат, че ще живеят заедно поне половин година. „Досега всичко върви отлично – като че ли са ни дошли на гости роднини, не сме имали нито един конфликт.“

В украинско-руския дом се говори на руски, майката Анна веднага е поела кухненската работа – не биха искали да са в тежест на домакините си. Бабата Лариса казва: „Принципно сме много тъжни, но тук се чувстваме изключително добре – толкова сърдечно ни приеха.“

Бежанците правят разлика между хората и политиците

Все пак не е ли донякъде странно да избягаш от руските атаки и да се настаниш точно при семейство от руски произход в Германия? Какво казват по въпроса роднините в Украйна?

„За нас не е проблем да живеем при руснаци. Много руснаци напускат самата Русия в знак на протест срещу войната и в знак на подкрепа за Украйна“, казват Анна и Лариса. „На преден план е отношението към човека. Г-жа Майер не носи вина за това, че е родена в Русия. Не можем да си изберем произхода, но не това е решаващото за човека.“

Съпругът на Наташа Майер казва, че изобщо не говорят толкова много за политика, колкото би могло да се предположи. Позициите са ясни, всички са на една страна – против войната и срещу Путин. Основното, което се питат, е кога най-сетне ще настъпи мир.

Лариса, Анна и Полина, която вече няколко дни е била на немско училище и е научила няколко немски думи, искат да се приберат колкото може по-скоро у дома. Когато Наташа Майер поискала да запише майката и бабата на интеграционен курс, те ѝ казали: „Няма нужда. За какво ни е – нали скоро ще се върнем“.

Отношението към войната разрушава семейства и приятелства

За трите седмици в Германия украинските бежанци вече са разбрали, че руската общност в страната стои на различни позиции. От едната страна са хора като Наташа Майер, които осъждат руското нападение и са готови да приютят украинци. От другата страна е мнозинството, което всячески подкрепя Русия.