Русия може да използва крилати ракети срещу Киев

Водеща новина за западния печат е решението на Кремъл да признае независимостта на двете отцепили се от Украйна области – Донецка и Луганска – и за обявеното от Русия намерение да прати военнослужещи, които тя дефинира като миротворци, в Източна Украйна.

Британският „Гардиън“ извежда в заглавие, че президентът на Русия Владимир Путин е разпоредил на руската армия да навлезе в Източна Украйна с „мироопазваща“ задача. Но украинците и техните западни съюзници ще възприемат това като окупация, посочва вестникът.

Инвазията е залегнала в текста на два договора, подписани тази нощ от Путин и лидерите на двете сепаратистки „републики“. Трета точка от тези документи предвижда „изпълняването на мироопазващи функции от страна на въоръжените сили на Руската федерация“.

И тази нощ украински представители съобщиха, че руски войски вече са навлезли в контролираната от сепаратистите територии, а жители на град Макийвка, на 15 км от Донецк, са видели в движение руска бронирана колона. Друг източник на „Гардиън“ казал, че „голяма колона от бронирана и друга техника се е точела „в продължение на час и половина“ в посока северния град Ясинувата в Донецкия регион.

Лондонският „Телеграф“ разсъждава върху значението на знака „Z“, изписан с бяла боя върху танкове и друга бронирана техника, навлизащи на украинска територия. Според анализатори целта е те да бъдат разпознавани, за да се избягва т.нар. приятелски огън при инвазията. Други твърдят, че този знак носят само превозните средства от части със специално предназначение, а трети казват, че това е проява на черен хумор и означава „Зоро“ по името на маскирания защитник на онеправданите.

Вестникът цитира мнение на източници от британските служби за сигурност, които казват, че Русия може да използва крилати ракети към украинската столица Киев. Другата възможност според тях е да бъде нападнат североизточния град Харков. „Телеграф“ припомня думите на британския премиер Борис Джонсън пред Би Би Си, че Русия планира „най-голямата война в Европа след 1945 г.“

В. „Файненшъл таймс“ пък споменава за твърдения на Москва, че са били убити петима украински войници, които били проникнали на руска територия. „Индипендънт“ изтъква, че Путин е изрисувал вчера в своето обръщение картина, вещаеща бъдещи нещастия за Украйна.

„Вашингтон пост“ се пита защо Донбас е важен за Путин и какво искат хората в този източен украински регион. Вестникът припомня статията на Путин от юли м.г., поместена на уебсайта на Кремъл, в която той заявява, че руснаците и украинците са един народ и че „суверенитетът на Украйна е възможен само в партньорство с Русия“. А вчера руският лидер констатира в речта си, че „Украйна никога не е имала истинска държавност“.

Последното официално преброяване на населението през 2001 г. установява, че половината от населението на Крим и Донецк определят руския език като свой майчин. Като цяло погледнато, в Източна Украйна се говори предимно руски, а на запад преобладава украинският език. Но това може да бъде прекалено опростяване на проблема – на изток по селата се говори украински или смесица от двата езика, наричана суржик. Самият Путин нееднократно е излагал идеята за специфичната идентичност на Донбас като основание да бъде защитено рускоезичното население от нетолерантните, според руския ръководител, украинци. И сепаратистите натрупаха капитал от тази своя идентичност, за да привлекат подкрепа за бунта си срещу правителството в Киев, посочва „Вашингтон пост“.

Previous post Нов скок на горивата заради Украйна
Next post Ето го тайното парти на „Ергенът“, цяла нощ шампанско