Румен Овчаров в защита на „Лукойл“: Спрем ли износа ѝ, тя ще спре работа

Днешният работен ден на депутатите включва обсъждането на два законопроекта. Във внесения от ДПС се предлага забрана на износа на суров нефт и нефтени продукти с произход Русия, които са обект на дерогация. Във втория, внесен от ДБ, се настоява държавата да поеме оперативен контрол върху рафинерията „Лукойл“ в Бургас. Според Румен Овчаров, който е бивш енергиен министър, предложението на ДПС е по-опасното от двете, съобщи БНР.

„То предвижда спиране на износа на продуктите, които произвежда рафинерията. Това означава, че тя ще трябва да спре работата си, при това в един много кратък период от време. Без износ на тези продукти няма как да работи“.

Спирането на доставките на руски газ за България доведе до допълнителни плащания за над 1 милиард лева за 8 месеца, смята той.

Овчаров посочи, че няма забрана за износ на петролни продукти. Той подчерта факта, че в момента България изнася повече такива продукти, отколкото през миналата година. „Увеличението на износа е с 500 пъти“.

Предложението на ДБ Овчаров пък определи за безсмислено.

„Ако тръгнем да го реализираме, отново може да се простреляме в крака. Не виждам какво ще накара Русия да продължи да продава петрол на една рафинерия, която я наказва с отнемане на собствеността ѝ. Така се получи до голяма степен в Германия“. Той отбеляза, че рафинерията работи и е поела ангажимент да плащане на данъци в България.

Румен Овчаров недоумява защо у нас се пропуска облагането с данък на свръхпечалбите на десетки други енергийни дружества.

„Докога ще наказваме само държавните, а някои частни ще продължават да печелят от високите цени на електроенергията?“, попита той.

Овчаров коментира и постигната от енергийните министри договорка за таван в цената на газа от 180 евро на мегаватчас.

„Санкциите са лицемерен опит за измиване на гузни съвести. Кого точно ограничаваме? Не мисля, че ще има някакви драматични промени в цените“. Той обясни, че ще си доставяме руски природен газ, но през посредници.

„Вместо да го взимаме директно, ще минава през Гърция или Турция, но с 30% отгоре. Наистина ли сме най-големите глупаци на Балканския полуостров?“

Овчаров смята, че с третия мандат е възможно „да се направи нещо“

„Всички политически сили да седнат и да се разберат по отделните политики. Ако не успеят, ще отидем отново на избори и ще се случи след 6 месеца, но тогава ще сме загубили още половин година и ще сме изтървали влака за еврото, както и милиард от Плана за възстановяване и устойчивост“.

Трябва да се върви в някаква посока, но тя не е да възродим ГЕРБ, посочи още той.

„Това не може да стане при сегашния блокаж. Необходим е друг подход. БСП може да участва в неговото създаване“.

Овчаров беше категоричен, че в БСП не са правени опити да му бъде затворена устата.

„Една партия не става по-силна с изключване на инакомислещите. Но да не бъркаме инакомислието с използването на партията за реализирането на лични икономически проекти, каквото наблюдаваме сега в Пловдив“.

Previous post Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лева обезщетение
Next post Проф. Маринов: Кабинет с втория мандат не може без гласове от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“