Румен Драганов: Чакаме 70 000 чужденци да посетят България за празниците

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма прогнозира над 1,5 милиона чужди туристи повече спрямо 2021 г.

В сравнение с миналата година се очаква над милион и половина повече чужденци да посетят страната, заяви пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той допълни, че „има около 100% плюс“ на пътуванията на българите в чужбина.

По Великден от 340 000 пътувания около 60 000 ще се реализират в чужбина, а останалите – у нас. Чакаме 70 000 чужденци да посетят България за празниците, поясни Драганов.

„Притеснението е хоризонтът. Миналата година туризмът беше спрян от липсата на хоризонт. Това убива туризма. Миналата година загубихме над милион туристи. Имаше едно лутане. Сега виждаме, че е било безсмислено, може би за онова време е било смислено, но това лято не трябва да се получава, тъй като има огромен интерес за пътувания към България“, коментира Румен Драганов.

Той подчерта този интерес към страната ни за предстоящия сезон в контекста на ограниченията за полети заради войната в Украйна и посочи, че има полети от необичайни за нас като туристическа дестинация места, например Хърватия, Швейцария или Испания.

По темата с бежанците, настанени в хотели у нас, Румен Драганов заяви, че „украинците няма да попречат на сезона, тъй като имаме свръхпредлагане“.

„Имаме свободен капацитет“, увери той.

„PCR тестовете са бизнес и този бизнес лобира. Ако ги питате тях, те ще кажат – нека да останат. Става въпрос за пари“, заяви Румен Драганов преди предстоящото изслушване на главния държавен здравен инспектор в парламентарната комисия по туризъм за облекчения за влизане в страната.

„Туроператорите, хората отдавна забравиха за тази пандемия. PCR тестове, сертификати – всичко това трябва да отпадне, защото пречи на свободните пътувания. Хората свикнаха – ако им искат и по два PCR теста, ще ги правят, но те са абсолютно безсмислени и пречат. Разбираме за бизнеса, добри пари направиха тези, които ни продаваха някаква клечка на цената на брилянти и диаманти, плюс злато и платина, взети заедно. Благодарим им, но оттук нататък – не. Минаваме към други видове бизнес.“

Според Драганов в тези трудни времена туризмът ще покаже как работи, защото „не се нуждае от редки метали, нефт и газ в тези обеми, в които се нуждаят други производства“.

Заради свръхпредлагането и голямата конкуренция Румен Драганов не очаква драстичен скок в цените на хотелите. Той съветва за предстоящия сезон да заделим по десет лева отгоре на всеки 100 лева.

„Ред неща се рационализират, така че цената да се запази. Виждаме и други, които са увеличили цената – максимум до 20%. И двете формули ще ги наблюдаваме.“

Previous post Пуснаха пенсионера, причинил смъртта на 2-годишно дете
Next post Отчаяние! 10 000 българи вадят пари от… опити с лекарства