Румен Гълъбинов: Държавата да увеличи доходите, а не само да прибира парите ни

„Глобалната икономика претърпя два големи негативни шока от страна на предлагането, от пандемията от COVID-19 и от войната в Украйна. Всичко това наруши икономическата активност и доведе до висока инфлация, тъй като нейните краткосрочни ефекти върху предлагането и цените се комбинират с последиците от прекомерните парични и фискални стимули. Непосредственото икономическо въздействие дойде под формата на високи цени на енергията, храните и суровините. А прекъсванията в глобалните вериги за доставки, изострят още повече стагфлационните очаквания“. Това заяви за Факти.бг икономистът Румен Гълъбинов.

„Бюджетният излишък за първото тримесечие на годината е 300 милиона лева, защото в момента бюджетните приходи растат по-бързо от разходите. Държавата да се опита да увеличи доходите над инфлацията чрез данъчни облекчения и стимули, а не само да събира все повече пари от данъкоплатците“, призова икономистът.

„Високата инфлация в момента води повече допълнителни приходи в бюджета тъй като повечето стоки и услуги се облагат с ДДС на повишените вече цени“ смята Гълъбинов.

И допълни, че в енергетиката също се реализират свръхпечалби, така че правителството спокойно може да задели пари за антикризисни мерки. Не може да има ръст в икономиката, без стимулиране на базовото потребление. Дори и с известно закъснение повишаването на доходите трябва да следва растящата инфлация. В противен случай се губи покупателната способност на хората, смята Гълъбинов.

Previous post Мика Зайкова: Ситуацията в страната е кошмарна!
Next post Асен Василев пак неадекватен: До 10% най-много да поскъпне синьото гориво