Росен Йорданов: МВР от години е тежко политизирана система

„Инцидентът в Бургас на първо място ярко трябва да покаже на всички, че това не е обикновена професия. Полицейската професия е рискова. Това е дълг“. Това каза криминалният психолог Росен Йорданов, бивш заместник-директор на Института по психология на МВР, в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Тази професия трябва да бъде добре обезпечена, добре организирана. От експертна гледна точка, в МВР тече процес на ограничаване на експертния капацитет. Не се мисли стратегически. Съотношението между административна и оперативна част, която работи на терен, е неправилно. Има дублаж на функции. Когато стане инцидент, той не се анализира. Допускат се груби организационни грешки. МВР от години е тежко политизирана система. Това нещо трябва да спре рано или късно. Професионалистите в системата трябва да се чувстват спокойни и да не се интересуват от това кой е министър”, посочи още той.

Относно заплатите в МВР, Йорданов посочи: „Не е въпросът в заплатите и никога една заплата не може да компенсира онова нещо в мотивацията, онова нещо в твоето самоусещане за професия, което ти си носиш. Да, парите са малко. Една голяма част от проблемите с парите са заради това, че в МВР има много дупки, от които изтичат пари. Проблемът е в организацията. Много звена в системата няма смисъл да съществуват”, завърши Йорданов.

 

Previous post Борисов: Киро и Асен са най-изгодни за Русия
Next post Номерата на партиите за изборите ясни до 5 дни