Родният мед поскъпва с 10%

Очаква се българският мед да поскъпне най-малко с 10%. Това заяви председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов.

„Да, цената на меда ще се увеличи, както и изкупната цена. Ние го бяхме заложили още от миналата година, тъй като традиционно провеждаме пчеларски изложения в по-големите градове от страната. На тези изложения се видя, че дори това малко повишаване с лев-два на килограм не оказа възпиращо действие срещу любителите и ползвателите на пчелните продукти“, коментира той.

Инж. Михайлов заяви, че българският пчелен мед е предпочитан заради добрите си физико-химични показатели. Проблемът бил в това, че вносният мед се смесва с български.

Председателят на Съюза на българките пчелари коментира и данните за смъртността при пчелите, според които традиционната зимна смъртност през тази година е настъпила много по-рано.

Вероятно това се дължи на използване на нелицензирани препарати, внос от трети страни, които са за борба с болести по пчелите. Оказва се, че ефектът от тези препарати се получава няколко месеца по-късно поради отслабване на пчелите и комплекс от причини.

Previous post Раздадоха дрехите и бижутата на Коста Цонев
Next post „Тайм“ залепи на Путин мустака на Хитлер