Рибарски: С 1 млрд. лева няма да се овладее енергетиката ни

Размяна на реплики имаше днес от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и ГЕРБ. ПП и ДБ заявиха готовност да предложат правителство на малцинството, а от ГЕРБ Десислава Атанасова ги попита да не забравят първия мандат. Също така идва въпроса как ще си осигурят рамо за законодателни промени и защо се стигна до меморандума с „Джемкорп“?

Според депутата от ПП Радослав Рибарски, меморандумът нищо реално не позволява.

„Това, което прави, е да идентифицира инвестиционно намерение в България. Видяхме, подписан е меморандум. юли месец се прекратява и тогава имаше временна комисия. Днес пак се създаде такава, която ще заседава цял месец върху нещо, прекратено през юли“, каза той в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него това е поредното загубено време за временна комисия.

„И днес в пленарната зала два часа дебати за нещо, за което всички осъзнават, че е прекратено, а от друга страна не поражда правни последствия като меморандум. Това е неангажиращо споразумение и за двете страни. Нека да видим дали временната комисия ще намери нещо различно“, допълни Рибарски.

По думите му с 1 млрд. инвестиции няма как да се овладее българската енергетика.

„Едва ли някой може да си помисли, че с един меморандум може да предостави на някой българската енергетика. Има редица документи, които възпират такива действия с държавни дружества“, поясни депутатът. И подчерта, че клаузите за арбитраж не бива да ни притесняват.

„Към момента се въздържаме от коментар по темата арбитраж. Не сме притеснени. Спазени са европейските изисквания“, заяви той.

Гостът коментира и предстоящите протести на миньорите.

„Ние сравняваме постоянно версиите на Плана за възстановяване и устойчивост. В тази от октомври беше разписано 1,4 гигавата да бъдат изведени от експлоатация. Тогава не си спомням да е имало протести или да се вдигало такъв шум. Провели сме редица срещи с хората, включително и в кампанията. Те са подведени и че Планът се използва политически“, каза Рибарски пред Bulgaria ON AIR.

„Хората са притеснени от това, че не виждат инвестиции в „Мини Марица-изток“. Там дълги години не се извършват сериозни инвестиции. Тук държавата трябва да стъпи по-сериозно, с инвестиционни програми, за да видят хората, че на тези мощности се гледа дългосрочно“, уточни той.

Рибарски изрази категорично мнение, единствено батерии могат да балансират системата, така че тя да присъединява ВЕИ мощности.

„Приложимостта зависи от това каква е инвестицията. В момента частният сектор не гледа на батерията като на инвестиция, която да направят в този момент, а виждат смисъл в инсталирането на собствени ВЕИ мощности, но батерията е все още доста скъпа“, обобщи гостът.

На въпрос възможно ли е правителство на малцинството, Радослав Рибарски заяви, че очакват подкрепа по темите, които вълнуват обществото – справяне с кризите през бюджета, социалните неравенства, Еврозоната и Шенген.

Previous post Гадно! Гробът на Виолета Гиндева 3 години без паметник
Next post Парадокс не на шега: Шофьор получи две глоби за едно и също нарушение