Рейнджър с 6 мисии в чужбина със силни думи за загиналите в Кербала българи

Саможертвата на загиналите при атаката в Кербала през 2003 г. български войници е била оценена предимно от близките, приятелите и познатите, призна в специалното студио на bTV за Деня на храбростта старшина Илиян Колев, който има 6 мисии зад граница.

„Българският народ не е толкова запознат със саможертвата на тези момчета. Всеки си мисли, че са отишли там просто за пари – това е истината, която битува в българския народ, но това не е така. Това са момчета военнослужещи, които са искали да работят това. Те са изпълнили дълга си, за тях чест, достойнство и дълг са най-висшите идеали“, подчерта той.

По думите му контингентът ни в Ирак е бил подготвен физически и психически, но „екипировката беше силно казано екипировка, хората си купуваха всичко сами“. „Лъжата беше такава, че ние отиваме на мироопазваща мисия, а ние си отидохме на чиста война“, допълни рейнджърът.

Той коментира и войната в Украйна: „Войната не е хубаво нещо, никой не го иска. За мен е неприемливо в XXI век да има войни въобще по света. Въпросът е, че в момента се преразпределя светът – войната е между САЩ и Русия“.

Previous post Опашка пред президентството за Деня на отворените врати
Next post Българин уби германския си любовник в Пловдивско