Разследват мач в Италия, завършил… 40:0

Футболната федерация на Италия започва разследване на мач от детското първенство на страната, който е завършил при резултат 40:0, съобщава вестник „Гадзета дело Спорт“.

Необичайният резултат дори и за детски мач, е привлякъл вниманието и на органите на правосъдието, и на Дисциплинарната комисия на федерацията.

Става дума за срещата при възраст U15, в Италия наричани джованисими, между отборите на Фанум Орсей и Ла Чалета, завършила при шокиращото 40:0 за първия отбор. Първенството е от регионалната детска дивизия на остров Сардиния.

В състава на загубилите от Ла Чалета е имало само 10 футболисти, един от които момиче, което просто е влязло на терена да отбива номера.

Също така останалите девет играчи са били с две години по-малки от противника си.

Другият момент, който буди сериозни притеснения е, че за Фанум Орсей е била необходима победа с 35 гола разлика или повече и така да стане шампион в своята дивизия.

„В младежкия футбол трябва да преобладава друг дух. Трябва да следим редовността на мача, но треньорите са и възпитатели, те трябва да са важни примери за момчетата. В случаи като този трябва да има здрав разум, трябва да съществува спортна култура“, заяви президентът на футболната федерация на остров Сардиния Джани Кадони.

Много хора, присъствали на стадиона, настояват срещата изобщо да не се е провеждала. Според мнозина домакините е трябвало да спрат в знак на спортсменство и да не унижават отбор с очевидни трудности, излязъл терена с 10 човека поради липса на играчи, много от които под възрастта, дори да се стигне о и до включване на момиче.

„Не можем да се примирим с такова нещо. Откриват се футболни школи, организират се младежки турнири, опитваме се да възпитаваме младите на уважение. А не да ги унижаваме.

Сега тези хора от клуба домакин трябва да дадат обяснение какво точно се случи, ако искат да избегнат сериозни наказания. Спортът на това ниво трябва да излезе от рамките на резултата, а културата и забавлението трябва да са на първо място“, допълни Луиджи Секчи, който пък е регионален представител на FIGC за Сардиния.

Previous post Мария Игнатова загуби баща си Игнат
Next post Дъщерята на Анелия напълно се отдели от майка си