Радев започна Мандат №2! Царят дойде на тържествената церемония

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха днес официално в длъжност за втория си мандат на „Дондуков“ 2 с официална церемония на площад „Св. Александър Невски“. 22 януари по традиция е датата за встъпване в длъжност на новия български президент от 1997 г., когато поста зае президентът Петър Стоянов. Румен Радев става вторият президент с втори мандат, след Георги Първанов и в този смисъл генералът летец поема щафетата от самия себе си.

Президентът и върховен главнокомандващ прие рапорта на началника на почетния гвардейски караул, поклони се пред националното знаме, обходи строя и поздрави гвардейците, след което произнесе слово.

21 артилерийски салюта отбелязаха началото на втория му мандат. Държавният глава и вицепрезидентът положиха венец и под звуците на химна отдадоха почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

На площад „Св. Ал. Невски“ е бившият премиер Симеон Сакскобургготски. На площада пред патриаршеската катедрала са и председателят на Народното събрание Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, министри, посланици и дипломати. Първата дама Десислава Радева пристигна преди президента, като отново заложи на кралско синьо, както и по време на клетвата му в парламента.

Встъпването за втори път в длъжност няма да бъде уважено от предшествениците на Радев – Росен Плевнелиев и Георги Първанов. Лидерът на БСП в оставка и вицепремиер Корнелия Нинова също не присъства на официалната церемония, тъй като по същото време в НДК се провежда заседание на 50-ия конгрес на партията, на което трябва да се реши дали ще бъде приета оставката й като партиен шеф.

След церемонията президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се отправят към „Дондуков“ 2. Шпалир от гвардейци ще ги посрещне пред Парадния вход на президентството за началото на втория им мандат.

На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в парламента.

Previous post Жилят ни с по 200 лв. от името на пощата и банки, по трима на ден горят с пари
Next post Чудо: След зверска катастрофа и 28 дни в кома Ивайла проходи