Работодатели искат извинение от Асен Василев, нарекъл ги „некадърни“

Министърът на финансите Асен Василев вчера на НСТС нарекъл работодателите „некадърни“. „От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците“. Това е било казано от министъра на финансите Асен Василев по време на онлайн заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По време на спор на повишаването на минималната работна заплата, той изтъкнал, че в България работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарвал по 1000 евро. Бизнесът има остри възражения срещу вдигнато на минималния доход. Според мотивите им в условия на безконтролно вдигане на цените и непосилни сметки за ток, трудно ще си позволят да плащат повече на работниците.

Междувременно отговорът на бизнеса заради изказването на Василев не закъсня. Няколко организации написаха отворено писмо до него, с което настояват за извинение.

Ето какво пише в него:

Половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. По неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата, категорични са те Асоциацията на работодателите поиска извинение от финансовия министър Асен Василев, заради коментарите му на тристранката вчера.

„Като икономист и като финансов министър, г-н Василев би следвало да е наясно, че в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!“, пишат в отворено писмо най-големите работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ.

Те обясняват, че на минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. „В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече“, пишат още работодателите.

Според тях непремереният ръст на минималната работна заплата до 710 лв. за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд.

Проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда, обясняват от бизнесът. Те са категорични, че минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ. В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател „популизъм на политиците“, който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1, пишат още работодателските организации.

„Напомняме на г-н Василев, че „некадърният“ български работодател, за разлика от европейските си колеги, е принуден да плаща непосилни сметки за ел. енергия, заради продължаващото вече години „кадърно“ управление на енергийният сектор в България“, пишат гневни те.

„С изключителни усилия намира работници с образование, умения и компетенции на прилично, но недостатъчно високо ниво, заради изключително „ефективното“ управление на образователният сектор с наливане на средства без поставяне на условия за подобряване на качеството на завършващите; принуден е да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, заради „целенасоченото“ изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати)“, отбелязват те в писмото.

Те са категорични, че през последните две години „няма елементарна сигурност във връзка с ковид-пандемията, заради изключително „компетентното“ въвеждане на безсмислени мерки, което продължава и понастоящем“.

„На този фон, няма как да подминем с мълчание всякакви нападки и обидни квалификации, неотговарящи на обективната действителност. Нека управляващите да не забравят, че българският бизнес се справи с колосалните предизвикателства след началото на прехода, след като десетилетия беше лишен от възможността да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се справи и сега“, пишат още те.

Те настояват Василев да се да се извини на българските работодатели, защото благодарение на техните „усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи“.

Previous post Емануела учи за инженер еколог, Деси Слава – икономика на туризма
Next post Томислав Дончев: Не се държим като член на НАТО