Първан Симеонов: Ако съм на мястото на Радев, ще се дистанцирам от кабинета

„Има основания и потенциал в левия сектор за партия, която да не е партия на Нинова. Не съм убеден, че у нас има голям брой прогресивни леви хора, консервативните също не са много. Почва за идеологическа нова лява партия няма, но нова партия на личности може да се появи. Президентът Радев може да стартира нов политически проект към края на мандата си. Ако съм на мястото на Радев, ще се дистанцирам от текущото управление.“, това каза в „Офанзива“ социологът Първан Симеонов.

Симеонов добави, че с времето сегашната власт ще натрупа негативи, които Румен Радев не би искал да се трупат и на негов гръб.

„Винаги в началото на даден мандат правителството има кредит на доверие, след два-три месеца ще може да се каже как се справя управлението с кризите“, смята той

Той отбеляза, че общество без силно БСП е нещо ново за България, но не бива бързо да я погребваме.

„БСП от много губеща позиция излязоха от ъгъла, но те губят обществено влияние, все повече се превръщат в лидерска партия, което е ново за социалистите и може да бъде проблем“, допълни социологът.

Относно преизбирането на Христо Иванов начело на „Да, България“, Симеонов заяви, че „Продължаваме промяната“ са взели половината електорат на „Демократична България“ и затова Христо Иванов на практика след изборите е поискал вот на доверие и сега е му дават такова.

„Изказването на Христо Иванов, че е възможно да има предсрочни избори, е предупреждение към политиците и партньорите да бъдат готови за избори“, подчерта той.

По отношение на Северна Македония социологът мисли, че смекчаване на позицията не би се приела добре в обществото и това би било проблемно за управляващата коалиция.

Previous post Пациент в Дупница се самоуби със скок от третия етаж
Next post Влакът гази на 400 прелеза – искат бариера, после я заобикалят