Проф. Петрова: Трябва да се научим да живеем с Ковид и да се ваксинираме годишно

СЗО добави два нови подварианта на коронавируса Омикрон към списъка за наблюдение. Какво представляват тези нови подварианти и опасни ли са? Това коментира тази сутрин в студиото на „България сутрин“ по Bg On Air проф. Пенка Петрова.

„Всичките подварианти на Омикрон бяха известни от миналата година и се следяха от научната общност, обаче четвъртият и петият подвариант досега не бяха от интерес за СЗО, защото не бяха толкова разпространени. В момента четвъртият подвариант се появи в цяла Европа, а петият е разпространен само в Южна Африка“, заяви директорът на Института по микробиология на БАН.

Тя изтъкна, че всичките подварианти са по-заразни от оригиналния Омикрон и това е част от стратегията на вируса, да заразява по-голяма част от населението, но от друга страна те не протичат по-тежко.

„В момента преобладаващ е Омикрон в България. В момента има една стабилна тенденция за спад на новите случаи в България. Още повече, че Омикрон протича като едно сезонно заболяване. Ще трябва да се научим да живеем с коронавируса и един път годишно ще трябва да се поставя ваксина“, добави проф. Петрова.

По думите ѝ всички подварианти се засичат от тестове, особено PCR тестовете със сигурност могат да диагностицират всички тези подварианти.

„Рисковите групи трябва да продължат да се предпазват, при пътуване в градския транспорт, при среща с много хора, е добре да се слагат маски.

Липсваше една сериозна ваксинационна кампания, трябваше да има повече убеждаване на хората. Благодарение на ваксините имаше леко протичане на заболяването при маса хора и ниска смъртност. Всички рискови групи трябва да продължат да се ваксинират и особено възрастните хора, защото предстои една есен с много неизвестни“, смята още проф. Петрова. И в заключение каза, че в момента се проучва действието на четвъртата доза и се смята, че тя предпазва за ограничен срок от време.

„Pfizer разработва ваксина, която да е универсална срещу всички варианти на коронавируса“.

Previous post Вижте как ще ни налагат нови епидемични мерки отсега нататък
Next post Рашков към депутат: Прост полицай от Стара Загора няма да ме учи на право