Проф. Кантарджиев: Вероятността от мутация на Омикрон е малка

„Въпреки, че войната е водещата тема, трябва да знаем, че коронавирусът съществува и заплахата за здравето както за отделния човек, така и за обществата продължава. Важно е да отбележим обаче, че първо започнаха да намаляват новите случаи на заразените в най-засегнатите области в страната, като първо това се вижда за областите – Благоевград и София – град. Последно и с по-бавни темпове намаляват новозаразените във Варна и Източна България. Това доведе и до намаляването на натиска върху болниците“, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести, сега съветник на Столична община по здравните въпроси, пред БНР.

„Цяла седмица имаме вече и намаляване на броя на смъртните случаи. А данните сочат, че в областите, в които ваксинационн ото покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска.При 605 (96,3%) клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, 521 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 84 (BA.2). Хоспитализацията при „Омикрон“ е 8-12%, а при BA 2 подварианта на „Омикрон“ само под 1,3%“, сочат последните данни от анализа на НЦЗПБ, каза той.

По думите му т.нар. вариант на „Омикрон“ – БА.2 се оказва, че не е толкова опасен, колкото ни предупреждаваха и плашеха.

„Така се доказа философията на генетичното развитите на пандемичния вирус – да се разпространява по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, но да протича по-леко като заболяване. Така че, аз очаквам той да стане ендемичен“, заяви проф. Кантарджиев.

„Омикрон премина през голяма част от българското население. Хората с бустер го прекараха по-леко, за децата също се доказа, че по-леко го болеуват при „Омикрон“ варианта. Проблем с добрия изход от болестта има отново, както и при Делта вариант и Уханския вариант, при възрастните, при хората с хронични заболявания, които не са се ваксинирали все още. А точно те у нас не бяха обект на засилена информационна кампания, че трябва да се ваксинират. И затова точно такива пациенти сега са в болница отново, като при предишните вълни“, обобщи проф. Кантарджиев.

Спред епидемилога тъжен факт е, че в момента се поставят предимно бустерни дози и много малък процент първа доза ваксина. Пет пъти повече бустерни дози от първи дози, уточни той.

По думите му ще имаме спокойно лято, което бихме могли да използваме, за да се предпазим с ваксина и да сме подготвени за есента.

„Да не допускаме грешката от миналото лято, затова препоръчвам през това лято първа доза да си поставят неваксинираните, преболедувалите и с хроничните заболявания хора. И да помним една от поуките от тази пандемия – маските пазят. Има много малка вероятност от нова мутация на „Омикрон“ в бъдеще, освен ако не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство на „Омикрон““, каза още експертът.

„При 30 на сто ваксинирани напълно, 700 000 с бустерна доза и голям процент ваксинирани, при 50 на сто имунизирани в столицата, може би сме постигнали един доста добър колективен имунитет „, обобщи в заключение проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.

Previous post Пуснаха под домашен арест „шпионина“ ген. Цанков
Next post Хаджигенов, Бабикян и Капон искат Петков да изгони Митрофанова