Проф. Гайдарски: Само 4-5% от лекарите са като Мангъров, има наплив за ваксини

Пикът на Омикрон предстои. Окончателно въвеждат нови мерки в София. Как пациенти и болници ще преминат през петата Ковид вълна? „Нашите хора, които са изработили тази методика, са се съобразили с нещата, с които се работи в Европа. За заетостта на леглата – винаги може да се добавят още легла. Няма опасност, в която една болница да изчерпа всички възможности и да не може да приеме повече болни. Винаги могат да се трансформират легла“, заяви бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в студиото на „Денят ON AIR“.

Той посочи, че не е нужно да се плашат хората, че ще дойде момент, в който няма да могат да се приемат болни в интензивните отделения. И добави, че вече е натрупан достатъчен опит в лечебните заведения в борбата с Ковид-19.

Проф. Радослав Гайдарски коментира и възможността за отпадане на „зеления сертификат“.

„Проблемът със „зеления сертификат“ стана сякаш проблем номер 1 в България. Той ще отпадне тогава, когато няма опасност от масово заразяване, когато няма да има толкова много болни“, уточни гостът в студиото.

А относно мнението на лекарите за ваксинацията, проф. Гайдарски подчерта пред Bulgaria ON AIR, че разделение сред медиците няма.

„Всички сме единодушни за това, което правим за болните. 95% сме „за“, а 4-5% са като доц. Мангъров – опитват се да наложат своето мнение и становище“, изтъкна специалистът.

Според него няма да има момент в България, в който да се стигне до задължителна ваксинация на населението.

„Има наплив в отделните окръзи. Хората искат да се ваксинират вече. Този популизъм, който се провеждаше от антиваксърите сред населението, вече е в полза на ваксинациите“, убеден е проф. Гайдарски.

Болниците в момента не са пълни само с Ковид болни, коментира събеседникът.

„Чувам, че джипитата плашат хората да не отиват в болниците, тъй като там има много болни. Даже някои не преглеждат болни, а им дават съвети по телефона. Това е абсолютна грешка“, заяви той.

В здравеопазването е необходимо да бъдат променени много неща, смята проф. Гайдарски.

„В никакъв случай не може да продължава тази система с клиничните пътеки. Когато имате 3-4 заболявания, те също трябва да бъдат лекувани. Това изисква средства. Никаква реформа няма да стане, ако в здравеопазването не се направят радикални промени“, завърши той.

Previous post Антон Кутев: Ако правителството не успее да смени Гешев, той ще ги смени
Next post Ако е над 250 грама: Вдигаме дрона само с книжка