Проф. Витанов: Смъртността е висока от инатлък, не сме преминали пика на петата вълна

„Не сме преминали пика на петата вълна на коронавирус у нас“. Това обяви в своя фейсбук профил математикът професор Николай Витанов.

Според него случаите на Covid-19 у нас скоро ще станат 1 милион.

Ето и целия пост на Витанов:

Кратък коментар за пика на вълната

По принцип не пиша в неделя, но понеже много се обсъжда минали ли сме пика на петата вълна или не, напомням какво мисля по въпроса.

1. Винаги съм казвал, че пикът на една вълна не е точка във времето, а интервал. Влиза се в околопиковата област на вълната и се стои там докато се пречупят релевантните трендове. Тогава се излиза от зоната на пика.

2. Кои са релеватните трендове за вълната на Омикрон. Те са два: трендът на повишаване на броя на новите случаи и трендът на увеличаване на заетите легла в болниците.

3. Двата тренда не са пречупени, защото вторият – този свързан с болниците не е пречупен. Следователно не сме излезли от областта на пика на вълната.

4. Напомням прогнозата ми от ноември месец миналата година, че пикът на вълната ще е през февруари и ще излезем от него към средата на месеца. За първата и втората седмица на февруари прогнозата беше и е, че ще сме в областта на пика.

5. Заключение: справяме се добре, но още не сме излезли от зоната на пика и не бива да се отпускаме. Помнете – всеки сценарий може да бъде дестабилизиран, включително и този с излизането от зоната на пика.

6. Какво значи: справяме се добре. Справяме се добре в сравнение с други страни, защото тук няма суперпожар и препълнени болници. Има висока смъртност, но тя е следствие от инатлък. Можехме да се справим и по-добре. Не се справихме по-добре – смъртността вече мина 33 500, а регистрираните случаи гонят 1 милион. Като станат 1 милион, ще има специална бележка тук. Защото юрдеците окрякаха Вселената, когато беше направена тази прогноза, че Витанов брои трупове и плаши хората, че щяло да има 1 милион регистрирани случая.

7. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Previous post 9 арестувани в Гърция заради наш разтворител за горива
Next post Трагедия разтърси Неделино! Събират пари да приберат тялото на Слави от Германия