„Промяната“ предлага сваления Никола Минчев за премиер утре?

Бившият шеф на парламента Никола Минчев най-вероятно ще е офертата за премиер на „Продължаваме промяната” утре в президентството. В 17 часа в петък, президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на кабинет.

В момента коалицията обсъжда как да процедира след сложните отношения и маневри с изгонените руски дипломати и натиска най-вече от ИТН Кирил Петков да не е следващият премиер. Новата фигура трябва да одобрят и БСП, и хората на Тошко Йорданов.

Тъй като Кирил Петков вече няма как да бъде предложен, най-добрият вариант е Никола Минчев, който освен че не е изхабен политически и тепърва има хоризонт за изява, стана и фаворит на избирателите. За разлика от Петков и Василев, ексшефът на НС е много търпелив и диалогичен и тушира с лекота конфликтите, споделят наблюденията си негови съпартийци.

Самият Асен Василев, който от месеци се спряга за наследник на Петков начело на правителството, няма да бъде кандидат за поста, защото самият той нямал намерение да влиза в тази роля, а и плаши коалиционните партньори като твърде остър камък.

Освен това, от ПП предпочитат дясната ръка на премиера в оставка да продължи да стопанисва държавната хазна.

Вариантът Минчев премиер не отрече тази сутрин и шефът на ПГ на ПП Андрей Гюров, който макар че отбеляза как в партията има много подготвени хора за позицията, не отрече, че Минчев може да е изборът на кабинета, като го похвали, че е изключително подготвен и продължава да се ползва с уважение в парламента и след като бе свален от най-високия пост.