Продават на търг „Мислителят“ на Роден за 14 милиона евро

Бронзово копие на „Мислителят“ на Огюст Роден – знакова творба на известния френски скулптор, ще бъде предложен на търг на „Кристис“ в Париж, предава NOVA.

Около 40 копия на произведението – мъж, седнал в добре познатата замислена поза, са направени, докато художникът е още жив, и след това в отделни периоди след смъртта му през 1917 г.

„Този ​​шедьовър на Роден е много важен, защото чрез него можем да усетим модерния поглед на автора върху човешкото тяло –мускулеста фигура, от една страна, а от друга – образ, който поставя всичко под съмнение. Очакваме да достигне цена между 9 и 14 милиона евро. Това е много висока оценка, но разбира се тя се обяснява с рядкостта на това произведение. Бронзовата отливка е с размери около 70 сантиметра, колкото е и оригиналът“, заяви специалистът по модерно изкуство Леа Блох.

Замислена от Роден около 1880 г. като неразделна част от композицията „Портите на Ада“ по мотиви от „Божествена комедия“ на Данте, „Мислителят“ става самостоятелна творба през 1904 г., когато е изложена за първи път в Парижкия салон.

Подобно на „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи и „Викът“ на Едвард Мунк, „Мислителят“ на Роден се нарежда сред най-известните произведения в историята на изкуството. Негови копия са изложени на различни места по света.

Previous post Какво да не прави всяка зодия до края на годината?
Next post Оплака се! Задържали Ледената кралица заради топка