ТЕМИТЕ

При кабинета „Петков“: Имало готов списък с оръжия за Украйна

Има изготвен списък с оръжия за даряване на Украйна за отбрана срещу агресора Русия. Той е бил поръчан от бившия кабинет и е бил на бюрото на експремиера Кирил Петков с подписа на тогавашния военен министър Драгомир Заков. В листа има и класифицирана информация.

Всичко това става ясно от пресен въпрос, отправен от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев към служебния министър-председател Гълъб Донев. В искането си за отговори Гаджев посочва с голяма доза категоричност, че е наясно със съществуването на въпросния списък и де факто иска да узнае съдържанието му в конкретика и съдбата на вещите с отпаднала необходимост за Българската армия.

Досега нито Заков, нито Петков или друг член на кабинета му не е споменавал за изготвянето на свитъка, а още по-малко, че са обсъждани конкретни оръдия или комплекси, част от бойните единици на въоръжение в БА, за изпращане към Киев.

По информация на запознати става въпрос и за ракетни установки, и за танкове и БТР-и. От поне 6 месеца в България се обсъжда хипотезата, подобна на тази в Словакия, страната да се раздели със съветските С-300 за противовъздушна отбрана и те да бъдат заменени с „Пейтриът“ по спогодба с натовските партньори.

Междувременно бившият шеф на отбранителната комисия и настоящ депутат от БСП Атанас Зафиров пита служебния военен министър за ремонтите на двигателите на МиГ-29, обявени от Димитър Стоянов като предстоящо подписване на договор с Полша. Очаква се и двата въпроса да бъдат отговорени в рамките на следващия парламентарен контрол.