Премиерът скочи на ДПС: Разликата между мен и вас е, че аз съм независим

Разликата между вас и мен е, че аз съм напълно независим. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на днешния блиц контрол в парламента в отговор на въпрос на Мустафа Карадайъ от ДПС.

Депутатът от движението излезе на трибуната и посочи, че в интервю за чуждестранна медия Петков е посочил, че в основата на общата политика на правителството е борбата с корупцията и олигархията. Той допълни, че премиерът е определил народният представител от ДПС Делян Пеевски като “олигарх и медиен магнат”. Попита какво означават тези понятия за Петков и с какви доказателства разполага той, за да защити тази своя теза. “За огромна част от обществото и западни издания не Пеевски, а Иво Прокопиев е истинският олигарх, медиен магнат и монополист”, посочи Карадайъ.

Той изтъкна и твърденията на премиера, че Пеевски задкулисно е контролирал Борисов като министър-председател. “Обаче хората много добре знаят, че говорят, че вие сте марионетка на Иво Прокопиев, по ваш образ и подобие ли търсите покровител и на г-н Борисов?”, попита Карадайъ.

Това предизвика остра реакция от Кирил Петков. “Стоя пред вас и се чудя какъв е смисълът на такава институция, когато се задават такива въпроси. Целта на блиц контролът е да се информираме за политиката на правителството и стратегиите за България, а не за да се отправят обидни думи към българските институции. Разликата между вас и мен е, че аз съм напълно независим”, отсече премиерът.

„Смисълът на парламента е дълбок и истински. В началото на 90-те г., когато правихме СДС, нашите американски приятели ни бяха пратили хора от демократическия институт. Един от високопоставените американци ни, тогава сенатор, каза – вижте скъпи приятели, в Капитолия има политически виц: ако нещо върви като пате, крачи като пате, крещи като пате, то е пате. Г-н премиер, ако повтаряш опорките на Прокопиев, назначаваш хора на Прокопиев, изводът е пате. Това е.“, отвърна му Йордан Цонев от ДПС.

Иначе на въпрос от ГЕРБ-СДС относно подписания меморандум с „Джемкорп“, Петков заяви, че това не е меморандум, а писмо за намерение за инвестиция у нас и няма по никакъв начин задължителен ефект. В момента компанията няма руски инвеститори, каквито съмнения се появиха. Той увери, че в момента се провежда проверка на инвеститорите 5 години назад и няма да бъдат подписани никакви договори, докато тя не приключи.

Той обаче не отговори по същество на въпроса на депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова. Тя поиска да узнае с коя Джемкорп е подписан меморандума, който впоследствие бе уточнено, че не е такъв. “Става въпрос за “Джемкорп Кепитал Мениджмънт” или за “Джемхолд Холдингс Лимитед”, която е офшорка, регистрирана в Джърси? Документите показват, че е свързана с офшорка на Бахамите и с компания в Женева”. Трифонова след това излезе с друго питане – дали Асен Василев е получавал в офшорна сметка средства от “Джемкорп”.

“Този отговор е лесен – не”, отвърна ѝ премиерът. Десислава Атанасова от ГЕРБ заключи, че не е имало нито един отговор относно поставените от парламентарната група въпроси. “С радост отбелязахме, че днес на блиц контрол присъства Кирил Петков и вицепремиерите, това не се случи миналата седмица. Но е редно да уведомите министър-председателя, че неговото присъствие тук не е просто за цвят или за да може колегите да го питат за психическото му състояние, а за да отговаря на въпроси от парламентарната трибуна”, заяви тя.

Председателят Никола Минчев обаче отвърна, че за първи път се прави извънреден блиц контрол поради невъзможността премиерът и неговите заместници да участват на редовния. Mиналата седмица, когато по правилник той трябваше да се състои, се явиха само вицепремиерите Корнелия Нинова и Гроздан Караджов. Минчев подчерта, че през 44-ото НС не е имало практика да се провежда такъв контрол, а през 43-ото е имало само 20. От тях бившият премиер Бойко Борисов е присъствал едва на 9.

Previous post Зеленски: В Бородянка е много по-ужасяващо от Буча
Next post Афганци валят на талази в Шуменско