Премиерът Петков: На 1 юли потича газът от Гърция

Строителството на газопровода между България и Гърция ще свърши в края на месец юни, съобщи пред журналисти премиерът Кирил Петков, който заедно с министъра на енергетиката провери днес по обед изграждането на интерконектора България – Гърция край старозагорското село Малко Кадиево.

По думите на Петков през последните три месеца е извършена толкова работа, колкото преди това за година. Той изтъкна, че има много добра комуникация с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

Тръбите са положени, газ ще потече на 1 юли, уточни министърът на енергетиката Александър Николов. Инвестиционното решение за реализацията на проекта е прието през 2015 г. Проектът се реализира от съвместното дружество IGB, в което с равни дялове участва българската държава с Българския енергиен холдинг, и гръцко-италианския акционер IGI Poseidon.

По думите на министър Николов има възможност да се увеличи капацитета от три на пет млрд. куб.м на година, предвид предстоящото въвеждане в експлоатация на планирания терминал до гръцкия град Александруполис, където българската държава вече с акционер с 20 на сто дял.

Previous post Депутати станаха охрана на Рашков, той отказа коментар за ареста на Борисов
Next post Отговорът на властта: Няма репресии, влязохме в Европа