По 250 млади мъже дневно влизат нелегално у нас

Бежанци щурмуват жестоко границата ни в последната седмица, обявиха от Главна дирекция „Гранична полиция“. По оперативни данни на ден по минимум 250 мигранти успяват да влязат нелегално от Турция. Целта им е да стигнат Сърбия, а след това Западна Европа.

„Натискът скача буквално всеки ден. Вече е на нивата от 2014-2015 година, което е двоен, ако не и троен скок. Най-лошото е, че със затоплянето на времето тези бройки ще се увеличават още повече“, обясниха от МВР пред медията ни. Според служители на Гранична полиция вече е отворен и втори фронт, който използват трафикантите, за да вкарват мигранти у нас – през българско-гръцката граница. Тъй като ситуацията става сериозна, ръководството на МВР е определило и заместник главният секретар Стоян Темелакиев също да следи обстановката и да докладва нагоре по веригата.

„Само за 24 часа миналата седмица са предотвратени 530 опита на бежанци да влязат у нас от Турция. Това означава, че мигрантите са видени как приближават нашата територия и е подаден сигнал на турските граничари, които са ги хванали“, обясниха полицаи. По думите им на браздата в момента ситуацията е тежка, тъй като бежанците влизали отвсякъде – през оградата, през зелена граница, някои ги прекарвали с коли и камиони. По официални данни само в последните две седмици в различни области във вътрешността на България са хванати 10 групи от по средно 30-40 човека. Най-голямата беше засечена в Шумен – от 60 чужденци. Други 35 пък бяха закарани направо в болница, тъй като каналджията, който ги возеше в каросерията на бус, катастрофира в канавката край Нова Загора.

Разследващи разказаха, че в момента в три гранични района обстановката е най-тежка и са се превърнали в горещи точки за вход на бежанци. Това са Болярово, Средец и Малко Търново. „Много мигранти атакуват и границата в района на Свиленград и Елхово. Профилът им е идентичен – млади мъже на 20-30 години, добре оборудвани, носят GPS със зададени координати“, казаха граничари. По думите им каналджиите ги товарели на микробуси и леки коли, с които ги карали към София. Оттам ги поемала втора смяна трафиканти. Те били вече с леки коли и ги трансферирали към района на ГКПП-Калотина. Само преди няколко дни се разиграла и гонка между бежанци и граничари, които искали да влязат в Сърбия, но били заловени. Оказало се, че вече били регистрирани у нас, но искали да отидат в Германия.

Напрегната според Гранична полиция става и ситуацията откъм Гърция. Вече били засечени няколко големи групи, които искали да влязат у нас, но били върнати бързо, след като нашите подали сигнал на колегите им. „Колкото по-топло става, толкова и броят на бежанците ще расте. Има и такива, които тръгват към Румъния. Вече се разиграват различни дестинации и всичко зависи от предплатата“, споделиха криминалисти. По думите им цените за нелегално преминаване на България са около 1000 евро, но за групи от над 60 човека се правели отстъпки.

Закопчаха българин, возел мигранти между лекарства

22 мигранти от Турция и Сирия бяха открити в тежкотоварен камион, управляван от български гражданин, на румънско-унгарската граница. Това предаде вчера агенция Аджерпрес, като се позова на граничната полиция в окръг Арад. Камионът е превозвал ветеринарни лекарства за компания във Великобритания.

Previous post Милка Василева: Недостигът на медици вече е критичен
Next post Вижте как ще ни налагат нови епидемични мерки отсега нататък