По време на избори: Арестували тв водещия Светослав Иванов

Популярният телевизионен водещ Светослав Иванов е бил арестуван. Това станало в най-богатата на природни ресурси държава света – Демократична република Конго, в която обаче хората са едни от най-бедните заради бруталната корупция и вътрешни междуособици.

Лицето на предаването „120 минути“ по БТВ сам разказа за това в профила си в „Инстаграм“, цитиран от Vihrogon. Той направи асоциация с предстоящите парламентарни избори в България и тези, които е отразявал в африканската страна преди няколко години, от когато е и неприятния случай.

Журналистът се върна назад в спомените си и разказа какво се е случило тогава. Заедно с оператора Валентин Василев били пратени в третата по големина страна на континента и 12-а в света.

„Най-драматичните избори, които съм отразявал някога, бяха в Демократична република Конго и винаги когато в България идват избори, се сещам за тази история. Това е наистина уникална и специална страна, която се дави в проклятието на собствените си богатства. Със своите природни ресурси и неразработени запаси от полезни изкопаеми, страната притежава залежи за 24 трилиона долара. ДР Конго е невероятно богата държава. Трудно могат да бъдат изчислени залежите от диаманти, злато, кобалт, цинк и тантал“, споделя той в спомените си и уточнява, че историята е публикувана в една от книгите, които е издал – „Там, където загинаха дърветата“.

По думите му обаче, хората в Конго имат най-ниския доход на глава от населението в света, а конфликтите в страната са кървави и жестоки.

Във въпросните избори имало хиляди кандидати за депутати в огромната по територия и население държава, а снимки с лицата им били сложени в интегрална бюлетина, която била толкова дебела, че дори не влизала нормално в урната.

„Беше дебела като неделен вестник в Англия преди дигиталната ера. Беше невъзможно тази бюлетина да се сгъне, за да влезе в урна, затова и самите урни бяха едни огромни контейнери“, разкри „Мистър 120 минути“ и добави, че е била разпечатана в 35 милиона бройки.

Тук вече идва и развръзката. Оказва се, че двамата с оператора Валентин Василев са били арестувани.

„Наложи се да се „откупваме“ от конгоанската армия в покрайнините на Киншаса, след това празнувахме рождения ми ден. Спасихме от публичен линч член на местна избирателна комисия… Незабравими избори бяха“, завършва разказа си журналистът.

Previous post Обявиха Лоренцо на Софка за общодържавно издирване
Next post Синовете на загиналия французин на Околовръстното: Това е убийство!