ТЕМИТЕ

По-високи данъци за цигарите и имотите

Акцизите за цигарите, както и данъците върху недвижимите имоти, трябва да бъдат повишени. Това смятат експерти от Европейската комисия (ЕК), които разработват програма за промени в данъчното облагане на страните от ЕС. Крайната цел е облекчаване на бизнеса, което да помогне за възстановяване на страните членки след пандемията.

Ежегодно плащаните данъци върху недвижимите имоти могат да бъдат относително ефективен начин за увеличаване на приходите в държавната хазна, посочват от ЕК в проект на документ за облагането на бизнеса през 21 век. Много от общините в България отдавна настояват за повишаване на данъчната оценка на имотите, която не е променяна от много години, въпреки поскъпването на къщите и апартаментите. През последните години обаче данъците върху имотите не бяха вдигани заради негативното отношение на хората към подобна промяна.

Данъците, които влияят върху поведението на хората, като например екологични и здравни, имат все по-голямо значение за данъчните политики на ЕС. Здравните данъци, като например акцизът върху тютюна или алкохола, могат да подобрят общественото здраве и да спасят човешки животи, като същевременно намалят натиска върху обществените здравни системи, посочват експертите от Брюксел. В Европейската комисия вече разработват варианти за повишаване на минималния акциз за цигарите от сегашните 90 евро за 1000 къса. У нас Министерството на финансите предлага повишаване на акцизите на три стъпки – от 1 юли 2022 г. и от средата на 2023 г. и 2024 г. Така при увеличение на минималната ставка на акциза за страните от ЕС няма да се налага шоково вдигане на цените на цигарите у нас.

Добре проектираните екологични данъци помагат за подпомагане на зеления преход, като изпращат правилните сигнали за цените, както и прилагане на принципа “замърсителят плаща”, смятат експертите от Брюксел. Тези данъци генерират приходи, които биха могли да компенсират намаление на данъка върху труда, посочват от ЕК. В Брюксел вече работят и по нова директива за облагане на горивата. Тя предвижда значително увеличение на акциза за бензина и дизела и по-ниски ставки за тока от възобновяеми източници.