Поредната секира: Скача билетът за рейса с 50%

От новата седмица автобусни превозвачи започват поетапно повишение на цените на билетите – както за градските, така и за междуселищните пътувания. Като причини от бранша посочват коронакризата, намалелия брой пътници и високите цени на горивата.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи са разговаряли с министъра на транспорта Николай Събев и имат неговото одобрение, за да може да се облекчи бюджетът, обясни Магдалена Милтенова председател на конфедерацията, пред БНР. Тя каза още, че и това повишение на цените за превоз, което ще е с около 50 процента, и то на местата, където това е възможно, няма да реши проблема и бизнесът ще продължи да изпитва трудности заради високите цени на горивата и особено на метана.

„Знаете, че за междуселищните автобусни линии не беше гласуван бюджет в Закона за бюджета, така че ние нямаме никаква друга алтернатива в момента, освен да започнем поетапно увеличаване на цените. Не навсякъде цената на билетите ще бъде завишена, затова казвам, че това най-вероятно ще се случва поетапно. Ще продължим разговорите в тази посока с Министерството на транспорта, съответно финансите, за подпомагане на автобусните превози, междуселищни автобусни линии, защото там проблемът е още по-сериозен. Знаете, че там няма финансиране така или иначе“, посочи Милтенова.

От бранша очакват подкрепа от държавата, за да може хората от населените места да имат осигурена транспортна услуга и повишението на цената за превоз да е минимално за пътниците.

„Ще дам пример с Благоевград. Благоевград работи на цена от 0,80 лв. от много години. В момента там предстои увеличение на цената. Цената ще бъде 1,20 лв., но сами разбирате, че това също е крайно недостатъчно предвид разходите, които ние генерираме“, заяви още тя.

Previous post Очакват ни минусови температури и валежи от сняг, зимата остава до 20 март
Next post Франция не иска порно! Pornhub и 4 други секс сайта пред ограничения