Поптодорова: Кирил Петков е извадил бялото знаме

„Петков е извадил бялото знаме и го е забил на баира. Управлението е абсолютно хаотично. Амбицията ни да имаме регионална роля се изпарява. Двигателите в региона ще са тези, помогнали на Украйна, с твърда позиция. Пропиляхме шансовете си за съществена и видима роля в региона“. Това заяви за „Твоят ден“ по NOVA NEWS дипломатът Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

По думите ѝ не можем да решим такъв протоколен въпрос като въоръжаването на Украйна, какво остава за други. „Превърнахме външнополитически въпроси в вътрешнополитическа криза, това е много опасен симптом, тревожно е. Най-неприятното е, че тежките душеразкъсващи анализи у нас не могат да бъдат съобщени на външния свят. Последиците от разочарованието на външния министър на Украйна Кулеба са сериозни. Държавата няма капацитет да решава важните въпроси“, коментира тя.

От своя страна журналистът Емил Спахийски смята, че българската политика от години е незряла. „Дори да изглежда, че подкрепяме Украйна, все пак не го правим. Износът на оръжие е скочил, така че неформално сме ги въоръжавали. Незряло е да не допуснеш Зеленски да се изкаже пред парламента. Няма последователна външна политика, тя е разпокъсана вътре в самата коалиция“, посочи той.

Според него Русия се държи с „чудовищна“ арогантност към България. „В момента се пролива страшно много кръв. Ние имаме право да изберем страна без да ни притискат. Ако се дръпнат БСП или ДБ, коалицията пада и отиваме на предсрочни избори. Самият факт, че двете партии са част от коалиция е нонсенс. Правителството се държи само защото властта знае, че при нов вот няма да има същите резултати“, подчерта Спахийски.