Полит параноя: „Злодеят“ Путин съсипвал наш Кирчо

Кирил Петков оправдава тоталния провал на управлението си с руския президент Владимир Путин, но това е опит за прехвърляне на отговорността от собствената некомпетентност на други. Това заявиха пред “Труд” анализатори и политически наблюдатели във връзка с интервюто на премиера пред “Ню Йорк таймс”.

И допълниха, че “Петков се опитва да се изкара жертва на “злодея” Путин, но това е по-скоро реакция на безпомощен лидер, който не знае как да реши проблемите на страната и създава нови”.

Кремъл иска да ме свали от власт чрез размирици, казва министър-председателят в интервюто пред “Ню Йорк таймс” и обвинява управляващите в Москва, че са предприети кибератаки срещу правителството ни.

“Кремъл иска да ме свали от власт чрез размирици, Москва е предприела кибератаки, като е атакувала сървъра на държавната енергийна компания на България и е нарушила изплащането на пенсиите от пощенските служби”, казва пред американското издание Петков. “В момента сме подложени на тежка атака”, посочва българският министър-председател.

“Намираме се под жестока атака в момента”, обяснява премиерът и описва това като “опит да се извади от релси нашето правителство” чрез “подстрекаване на размирици”, пише в статията със заглавие “В миналото най-добри приятели, днес България застава срещу Русия”.

“Русия традиционно е имала огромно влияние тук, но се оказахме голяма изненада за тях. Те не разбират какво се случи”, казва премиерът Кирил Петков. Бързото влошаване на отношенията с България – бедна, но символно важна държава заради исторически близките є връзки с Русия, подчертава колко далеч от начертания сценарий се развиха събитията след нахлуването в Украйна. И не само на бойното поле”, се посочва в материала.

Кирил Петков дава обяснение и за високите цени на горивата у нас: “Русия се опитва да ни превърне в пример за останалите”, казва българският премиер за енергийното изнудване, което цели “да изстреля нагоре цените на енергията и да свали правителството”.

В интервюто българският премиер говори и за посланика на Руската федерация у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова: “Руският посланик в София Елеонора Митрофанова също си вкара автогол, като нарече България “евроатлантическа подлога”, а по-късно се оправда с лош превод. Кирил Петков казва, че е привикал Митрофанова, за да протестира за нейното изявление, като є казал, че “има много добри речници”.

Премиерът получил извинение, но казва, че продължава да е недоволен от поведението на представителката на Русия, която се държи “не като дипломат, а като машина за пропаганда”.

По време на разговора с журналисти от “Ню Йорк таймс” е засегната и темата за спрените газови доставки: “Преди “Газпром” внезапно да спре доставките за България в края на април, страната разчиташе на Русия за около 90% от нуждите си от природен газ.

Но според премиера Кирил Петков Русия сериозно е сгрешила, като е избрала България да провери способностите си да нанася икономически поражения и да променя правителствената политика в подкрепа на Украйна. “Ако най-зависимата от Русия държава с най-ниския БВП в ЕС може да си позволи да се изправи срещу Путин, всеки трябва да може да го направи”, казва той”.

В материала е отделено място и за срещата на Кирил Петков с вицепрезидента на САЩ Камала Харис: “Дали и без друго нестабилното коалиционно правителство на Кирил Петков ще оцелее, зависи до голяма степен от способностите му да осигури алтернативни източници на енергия от ЕС и САЩ.

Тази седмица Петков бе във Вашингтон, където вицепрезидентът Камала Харис обеща солидарност срещу “последния опит на Русия да използва енергията като оръжие”.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Единственият ход е да търси кой е виновен за неуспехите му

Този човек вече почти няма никакъв изход. Почти всяко действие на Кирил Петков е провал и провал, който прави аргументите безсилни.

Свидетели сме на този провал, свидетели сме на стила му да отрича абсолютно всичко и да го представя като пиар за нещо, а то да е нищо. Просто човек губи ума и дума.

Толкова директно и демонстративно е това нахалство, ако може да се нарече така, че човек остава без думи. Това е моето впечатление. Единственият му ход сега е да търси кой е виновен за неуспехите му.

Ще бъде Путин, ще бъде това, че всички са срещу него, защото само той се бори с корупцията, сигурно ще се оправдава с наследството от ГЕРБ – в момента ние ще сме свидетели на процес, при който се търси кого да обвиним за собствените неуспехи.

Това е. Но всичко е твърде видимо, за да бъде успешно като процес на себеоправдаване. Твърде видимо е, че всичко случващо се е въпрос на неспособност да се управлява.

Проф. Михаил Мирчев, социолог: Ситуацията е елементарна, грозна и политически вулгарна

Виждаме демонстрация на пълна безпомощност. Този човек, нашият премиер, в момента очевидно играе някаква антибългарска игра, но вече станаха съвсем неадекватни действията му и затова сега крадецът вика “Искат да ни откраднат хубавата България”. Това прави в момента премиерът.

Абсолютно безпомощен, от гледна точка на съобщението с висшите политици в САЩ, те да ни внасят газ. При това тази газ щяла да тръгне още от юни месец, при това щяла да бъде много по-евтина от някаква друга цена. Това са абсолютни дивотии, дори не бих казал глупости.

Първо, тези доставки не се договарят с правителството, а със съответните компании. Там бизнесът си има своя локига. Бизнесът продава на големи купувачи с добри цени, не продава на дребни купувачи, периферни като България, не продава и на дъмпингова цена. Този човек е завършил Харвард и би трябвало да го знае.

Второ – такъв газ може да дойде до порт в Гърция, там да бъде разтоварен и вкаран в тръба. По каква тръба ще дойде от Гърция до България? Не съществува такава тръба от Гърция за внос на газ към България. В момента работи една единствена тръба от България към Гърция. Наблюдаваме една безпомощност, медийни лъжи, чак да се чуди човек как е възможно.

И разбира се, Путин му бил виновен за неговите глупости. Той отказа да плаща в рубли, а виждаме, че сега и Италия плаща в рубли, че самата Германия започва да плаща в рубли, вече 30 огромни западни фирми отвориха разплащателни сметки в руската банка Газпромбанк, но този наш красавец казва “Ние ще сме единствените герои!” и отказва да плаща в рубли.

След което руснаците заплашиха, че ще спрат газа. Но кой е виновен в този случай – този, който не си плаща, или този, който след като не му се плаща, спира да продава? Ситуацията е толкова елементарна, грозна и политически вулгарна, че не е за коментиране.

Previous post Разследване: Всяка жена, влюбила се в кондуктор от Пловдив, умира заклана
Next post Депутатски неволи: Намалиха им заплатите, но им вдигнаха манджата