Показаха първите монети с лика на крал Чарлз III

Днес бяха показани за първи път нови монети с портрета на крал Чарлз III, като до седмици в обращение ще влязат 50 пенса с неговия образ.

BBC получи първи достъп до монетите от 50 пенса и възпоменателната монета от 5 лири, които включват изображение на краля, дело на британския скулптор Мартин Дженингс.

Монетите следват вековната традиция, според която монархът е обърнат наляво – в обратната посока на своя предшественик.

Както и при предишните британски крале и за разлика от кралицата той не носи корона.

Крал Чарлз III лично е одобрил изображението и според запознати е доволен от приликата.

Кралският монетен двор ще пусне монетите за продажба на колекционери в началото на следващата седмица. Монетата от 50 пенса ще бъде достъпна за общо ползване много преди края на годината, като ще се разпространява според търсенето от банките и пощите.

Новата монета ще бъде в обращение заедно с монетите с лика на покойната кралица, така че тези 27 милиарда монети все още ще бъдат приемани в магазините.

Ан Джесъп, главен изпълнителен директор на Кралския монетен двор, заяви, че монетите обикновено издържат 20 години, така че и монетите с лика на кралица Елизабет, и тези с образа на крал Чарлз III ще бъдат в обращение заедно още дълги години.

„Хората не трябва да се притесняват, ако имат монети с кралицата. Ние ще запазим тези монети в обращение“, каза г-жа Джесъп. „Виждаме, че хората преминават към различни форми на плащане, но те наистина обичат да използват и монети по много различни причини“.

Previous post Русия не изгаря, а съхранява под земята непродадения газ
Next post Българин от Запорожие: Чакаме най-лошото