Поискаха Божков да излезе на свобода без никаква мярка или с „подписка“

Адвокатът на Васил Божков поиска клиентът му да излезе на свобода без никаква мярка или е краен случай с подписка. Сегашната мярка бика репресия спрямо Черепа.

„Още от самото ми заминаване аз исках да се върна в България. Дойдох с ясното съзнание че не съм виновен и да го докажа“, каза пред съда Божков.

Според защитата съдът е игнорирал факта, че Божков няма да се крие. Изнасилване не е имало, твърдят юристите на Черепа. По делото няма акт за екстрадиция, ако прокурорите чакат такъв акт, ще го чакат 100 години, каза адвокат Георги Гатев.

Божков се върнал в България с първия възможен полет. Не отговарят на истината твърденията, че не се е прибрал сам и доброволно.

Нямало никава опасност Васил Божков да се крие от правосъдието. Задържаният бизнесмен изобщо не бил уведомяван, че е издирван от властите.

Прокурорите бяха категорични, че имат голям обект от доказателства, които показват, че Божков е извършил тези престъпления. Те настияват Черепа да остане зад решетките.

Обвинителите изтъкнаха, че решението на предната инстанция е правилно или заради многото иззети доказателства и направени експертизи. Разпитани са и много свидетели, които подкрепят тезата на прокурорите.

Божков е в ареста от момента, в който кацна на летище София на 25 август след като се върна с полет от Дубай. Той бе задържан по основното дело срещу него, в което прокуратурата твърди, че е ръководил организирана престъпна група, чрез която е ощетил бюджета с 550 млн. лв., несъбрани от такси за хазартната му дейност.

Решението на съда е окончателно и без право на обжалване в следващите месеци, освен ако не се появят нови факти и обстоятелства.

Ден след като се върна в България, Божков бе задържан със съдебно решение след произнасяне на съдия Христинка Колева от Софийския градски съд (СГС), която прие, че има достатъчно доказателства срещу Божков, че извършил престъпленията, за които е обвинен. Тя прие, че той може да се укрие и затова трябва да остане под стража.