Позор! Рухна училището на Петко Славейков

Позор за всички управляващи пред последните 20 години в България – 200-годишното килийно училище, в което е преподавал Петко Славейков, рухна.

Сградата е една от най-старите на територията на община Велико Търново и изградена в началото XIX век. Емблематичната постройка е била свидетел на Освобождението, войните за национално обединение и няколко сериозни земетресения. Сградата преживява всичко това, но липсата на каквато и да било поддръжка през последните 20 години довежда до окаяното й състояние съобщи в. „Борба”.

През 2018-а е изготвен последният проект за възстановяване и консервация на училището. Негов автор е арх. Драгомир Йосифов заедно със своя екип. Тогавашните разчети са, че за обновяването на сградата ще бъдат необходими около 100 000 лв.

При днешните цени на строителните материали сумата обаче може да се окаже двойна. Така или иначе проектът не е реализиран заради липса на финансиране. Беше предвидено килийното училище да се превърне в ритуален дом, тъй като се намира непосредствено до Гробищния парк и е в двора на църквата „Св. Марина“. В проекта беше заложено част от сградата да бъде ползвана и за изложбена зала с музейна експозиция за историята на училището.

Петко Славейков е преподавал в килийното училище, а първите учители са били монаси от околните селища.

Сградата е построена в началото на 30-те години на XIX век изцяло с дарения от местните жители. Използва се до 1862 г., когато е построено първото светско училище в Дебелец. От началото на XXI век обаче килийното училище започва да се руши пред погледа на всички институции. Към момента частичен ремонт е немислим, а единственият вариант е цялостно изграждане.

Още през 2018 г. екипът на арх. Йосифов установява, че всички носещи елементи на сградата са компрометирани. Според експертизата укрепващите мероприятия през годините не са довели до запазване на постройката и на практика рухването е било въпрос на време. „Хубавото е, че сме заснели автентичния вид на сградата и тя ще може да бъде възстановена, независимо от това, че в момента е съборена“, сподели за „Борба“ арх. Йосифов.

Училището така и не бе обявено за паметник на културата, сподели за „Борба“ библиотекарят и общественик Събка Илиева. Самата тя пише писмо до министъра на културата, в което го запознава със случая. Още през 80-те години започват стъпки за обявяване на сградата за паметник на културата. „Но процедурата така и не е завършена. Случаят е същият като с моста, за което писах на министъра.

Още през 2019 г. се срещнахме с ръководството на общината в местното кметство. Тогава обсъдихме възстановяването на килийното училище. Проект има, но той реално никъде не е внесен и остана само на хартия. Няма финансиране. Иначе самият проект ми харесва, сградата изглежда автентично, може би трябва да се помисли само за друг цвят“, сподели Събка Илиева.

Документацията и архивите на школото също са затрупани под останките на разпадащата се сграда. „Много пъти вече уведомявах местното църковно настоятелство. Настоявах поне сградата да бъде покрита по някакъв начин, за да не се унищожи документацията“, сподели още Събка Илиева. В същото време местни жители алармираха, че се руши и камбанарията към църквата. От нея вече са започнали да падат камъни.

Previous post Парламентът окончателно погреба „златните паспорти”
Next post Мика Зайкова: Светът е обречен на глад, оризът ще стане 10 лв.