Поддръжници на Навални зоват за гражданско неподчинение в Русия

Движението на хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални призова за гражданско неподчинение в знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна, съобщава „Ройтерс“.

„Путин обяви война на Украйна и се опитва да накара всички да си помислят, че Украйна е била нападната от Русия, тоест от всички нас. Но това не е правилно“, написа екипът на Навални в профила си в Туитър.

„Трябва да покажем, че не подкрепяме войната. Призоваваме руснаците да обявят гражданско неподчинение. Не мълчете“, призоваха от движението.

Навални, най-отявленият противник на президента Владимир Путин, беше изпратен в затвора миналата година, след завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше от това, което западни лабораторни тестове установиха, че е опит за отравяне. Русия обаче отрече да е извършила подобен опит за покушение.

Оттогава властите наложиха още по-строги ограничения на организацията на критика на Кремъл и ключови фигури избягаха в изгнание, след като бяха определени от властите като „чуждестранни агенти“.

По данни на групата OVD-Info, която наблюдава протестите и арестите в Русия, до момента 6006 души са били арестувани за участие в демонстрации против войната, откакто Русия нахлу в Украйна на 27 февруари, изпълнявайки – по думи на Путин, „специална операция за демилитаризиране и „денацификация“ на страната. Украйна и Западът обаче отхвърлиха този претекст като неоснователна пропаганда.

Previous post Иван Бакалов: Антиваксърите бързо преляха в антиукраинска коалиция
Next post Костадинов: Няма да допуснем една креслива маргинална прослойка да доминира в обществото