Плащат по 2 000 евро компенсация на закъсали в снега коли в Атина

Компенсация от 2 хиляди евро ще изплати компанията концесионер на магистралния околовръстен път на Атина „Атики Одос“ за всеки от автомобилите, които бяха блокирани тази нощ на пътя заради обилния снеговалеж в района.

Компенсацията е била поискана от премиера Кириакос Мицотакис и компанията се е съгласила.

Според оценки, съобщени от говорител на правителството, тази сутрин на пътя са били блокирани поне 1200 автомобила, в които все още е имало около 200-300 души.

Сняг затрупа вчера Атина и предградията й, обърка транспорта, спря работата на ваксинационните центрове и затвори училищата, предаде Ройтерс. Заради бурята „Елпида“, която премина през Гърция, водачи се оказаха блокиране с часове на околовръстния път на Атина и се наложи да чакат помощ от спасителни екипи.

Силните снеговалежи по принцип са рядкост за Атина, но за втора поредна година градът е засегнат от снежни бури, отбелязва Ройтерс.

В гръцката столица спряха влаковете и автобусите, националният превозвач „Ейджиън еърлайнс“ отмени почти всичките си полети и каза, че очаква да има проблеми и утре, а може би и в сряда. На много гръцки острови, включително Крит, утре няма да работят правителствените служби, училищата, магазините, които продават стоки не от първа необходимост и банките.

Съобщава се и за прекъсвания на електроснабдяването на много места, включително в Атина, заради претоварване на трансформаторите. Властите се безпокоят и от нарасналото общо потребление на електроенергия, въпреки че работят всички налични мощности. Вчера потреблението е достигнало до 8700 мегавата, а днес се очаква да бъде още по-високо. Днес цената на електроенергията на едро в Гърция е 280,81 евро на мегаватчас или с 16 процента по-висока от вчера.

Previous post Летящ автомобил получи разрешение за полети
Next post Собственици на заведения ще работят протестно и след 22 часа